Innovatie in textiel

Saxion University of Applied Sciences

Ger Brinks is lector van een onderzoeksgroep aan de Saxion University of Applied Sciences in Twente. Hij vertelt meer over de onderzoeken en toepassingen.

“Slim textiel is een containerbegrip dat onderverdeeld wordt in draagbaar textiel en technisch textiel. Bij beiden is er een golf aan onderzoeken gaande die regelmatig resulteren in verdere ontwikkelingen naar toepasbare mogelijkheden.” Brinks stelt dat de ontwikkelingen in mode-textiel vooral gimmickachtige toepassingen zijn zoals kleurveranderingen. “Een shirt vol sensoren dat hartslag en temperatuur kan meten voor sporters bestaat al. Interessanter vind ik de onderzoeken naar toepassingen van bijvoorbeeld intelligente oplossingen voor beroepskleding, zoals ingebouwde communicatie, vlamwerend of bacteriedodend textiel voor ziekenhuispersoneel. Dat zijn hightech ontwikkelingen.”

De toepassingen in het technisch textiel gaan ook razendsnel. “Denk bij technisch textiel aan vloerbedekking, gordijnen, vrachtwagendoek en zonneluifels bij sportvelden. We onderzoeken hoe deze waterafstotender gemaakt kunnen worden bijvoorbeeld. Een andere toepassing van technisch textiel is in dijken en op bruggen. Stroken textiel voorzien van sensoren meten verschillende waarden zoals de vochtigheid of zelfs verschuivingen. Echter, dat zijn grote projecten die nog niet helemaal naar wens functioneren. Gelukkig staat de techniek niet stil en gebruiken we de nieuwe technieken in onze onderzoeken.”

Eén van die nieuwe technieken is de 3D printer. “Nieuwe technieken bieden nieuwe oplossingen. We gebruiken de 3D printer om op textiel geleidende tracks aan te brengen die in één printfile naadloos één geheel vormen met de sensoren. Dat maakt het robuuster omdat geleiders voorheen kwetsbaar waren door de vele verbindingen. Samen met textielbedrijven werken we in TexEnenergie aan een weefsel dat als batterij fungeert. Dat willen we combineren met een buitenlaag die zonne-energie produceert. De opslag is echter nog een probleem, maar het project is inmiddels goedgekeurd. Slim textiel bevindt zich in de frontlinie van innovaties.”


DPI Value Centre

Louis Jetten houdt zich binnen DPI Value Centre bezig met ondersteuning van bedrijven in hun ontwikkelingen, onder andere in projecten gericht op nieuwe toepassingen van kunststof. Eén van die projecten is geleidend textiel. Jetten werkt samen met de onderzoeksgroep van Ger Brinks.

“In dit project geef ik vooral ondersteuning op het gebied van geleidende polymeren. De vraag is welke materialen het meest geschikt zijn om te geleiden zonder dat de draagbaarheid en wasbaarheid van textiel een probleem gaat vormen. De zoektocht richt zich momenteel op geleidende polymeren die tot een garen verwerkt kunnen worden en vervolgens meegeweven kunnen worden in textiel. Dat is echter niet zo gemakkelijk. Carbon nanotube draden zijn al beschikbaar als geleidende draad, maar zijn erg duur en kwetsbaar. Een alternatief is inderdaad het aanbrengen van patronen van een geleidend materiaal op textiel met een 3D printer.”

Optische vezels voor lichteffecten

Jetten kwam twee jaar geleden op een beurs in Frankfurt in aanraking met nieuwe technologieën, voornamelijk gepresenteerd door onderzoeksinstituten, zoals “gordijnen met daarin optische vezels geweven zodat het een lichtgevend patroon heeft.” Optische vezels kunnen ook in kleding worden ingeweven. “Kritisch daarbij is het aanbrengen van de verlichtingsbron en de voeding daarvan. Deze moeten bij reiniging worden verwijderd, dus dit is vooral toepasbaar in gelegenheidskleding en niet in kleding die dagelijks gedragen wordt. ”Een kansrijke ontwikkeling is volgens Jetten vloerbedekking waaronder druksensoren aangebracht zijn. “De sensoren meten wanneer er iemand op loopt, maar ook als er iemand valt. Dat biedt toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in seniorenwoningen of een verzorgingshuis. Het hangt echter wel af van de kosten in relatie tot te behalen voordelen van dit eindproduct of een dergelijke innovatie ook daadwerkelijk succesvol wordt.”