Alles over de pelletkachel

Hier in Nederland is er nog vrij weinig bekend over de pelletkachel. Eigenlijk zou je een pelletkachel kunnen vergelijken met de oude vertrouwde houtkachel.  Met behulp van houtpellets is het mogelijk om verschillende ruimtes in je huis te verwarmen. Toch is er een duidelijk onderscheid te maken tussen de oude vertrouwde houtkachel en de nieuwe pelletkachel. De pelletkachel is alleen te gebruiken met het daarvoor bestemde pellethout. Dit zijn geperste blokjes hout, die van zuiver naaldhout gemaakt zijn. Zo heb je toch de beleving van een houtkachel, maar je hebt er geen aardgas meer voor nodig. Ben je nieuwsgierig geworden naar meer informatie over de pelletkachel? Wil je ook weten wat de voordelen en de nadelen van het gebruiken van een pelletkachel zijn? 

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van een pelletkachel?

Een pelletkachel geeft evenveel sfeer aan de kamer als een oude traditionele houtkachel. Het is alleen wel zo dat een pelletkachel meer duurzaam is dan een houtkachel. Het rendement van een pelletkachel ligt rond de 890%. Je kunt best zeggen dat dat een vrij hoog rendement is.

Het installeren van een pelletkachel is vrij eenvoudig te realiseren en werkt volledig automatisch. Het bedienen van een pelletkachel is net zo eenvoudig als het installeren ervan. Dit kun je doen via een display, of zoals bij de wat luxere uitvoeringen is hij ook wel met een afstandsbediening te besturen.

Over het algemeen is het zelfs zo dat je bij een pelletkachel een automatisch ingesteld dagprogramma zou kunnen laten draaien. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je de pelletkachel met een sms aan en uit zou kunnen zetten.

Een pelletkachel is ook veel meer milieubewust dat het gebruiken van een centrale verwarming. Een pelletkachel heeft ongeveer tien keer minder CO2 uitstoot dan dat de centrale verwarming heeft. Als je een pelletkachel gebruikt ben je niet afhankelijk van de wisselende gasprijzen.

Er zijn meer dan genoeg voordelen te benoemen waarom je gebruik zou moeten gaan maken van een pelletkachel. Maar naast de voordelen kent de pelletkachel natuurlijk ook wel zijn nadelen.

Wat zijn de nadelen van het gebruiken van een pelletkachel?

Naast de voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan het gebruiken van een pelletkachel. Met een pelletkachel is het wel zo dat je de pelletkachel dagelijks moet onderhouden. De aanschaf van een pelletkachel is niet goedkoop en deze werkt op stroom, maar gebruikt wel minder stroom dan de cv-ketel.

Het is ook niet zo dat een pelletkachel geruisloos is. De ventilator die in de pelletkachel zit maakt in ieder geval geluid. Als je een houtkachel gewend bent kan het zijn dat je de vlam wat minder gezellig vindt bij een pelletkachel. Deze is namelijk een stuk kleiner dan die van een houtkachel.

Een laatste nadeel is dat je genoeg opslagruimte moet hebben om de houtpellets op te kunnen slaan. Dit kan een nadeel zijn als je eerder gebruik maakte van een kachel op gas. Daar heb je geen opslagruimte voor nodig.

Is het mogelijk subsidie te krijgen voor een pelletkachel

Het is niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen voor het aanschaffen en installeren van een pelletkachel. Na 1 juli 2020 was het niet meer mogelijk om een subsidie aan te vragen. Had je voor 1 januari een pelletkachel aangeschaft had, had je na de installatie ervan nog 6 maanden de tijd voor het aanvragen van de subsidie.

Waar moet je aan denken bij het kopen van een pelletkachel?

Als je van plan bent een pelletkachel aan te schaffen is het belangrijk dat je er goed over nadenkt welke pelletkachel je dan aan zou willen schaffen. Wil je bijvoorbeeld een pelletkachel voor het verwarmen van een ruimte in je huis?

Of ben je van plan je hele huis ermee te verwarmen en kies je dan voor de pelletkachel-cv. Met een pelletkachel-cv kun je meerdere ruimtes of ook wel je hele huis lekker gaan verwarmen. Daarnaast zou je ook nog moeten kijken of je een losse pelletkachel of een inbouw pelletkachel wil hebben.

Wat zijn de kosten voor het aanschaffen en installeren van een pelletkachel?

De prijzen van pelletkachels kunnen behoorlijk verschillend zijn. Een pelletkachel waar je een ruimte mee kunt verwarmen kost al best een behoorlijk bedrag in de aanschaf.. Mocht je nog geen rookgaskanaal hebben dan komen deze kosten voor de aanleg  er nog bij.

Hiermee worden de minimale kosten vaak wel verdubbeld.  Met deze extra kosten moet je wel rekening houden. Deze kosten zorgen ervoor dat het totaalbedrag voor de aanschaf en het installeren toch wel een behoorlijk bedrag zijn.

Zou je de keuze maken om een pelletkachel-cv waar je meerdere ruimtes in je huis mee kan verwarmen aan te gaan schaffen, dan is de aanschaf vaak duurder dan die van een gewone pelletkachel voor een ruimte.

Ook bij deze pelletkachel moet je rekening houden met de kosten voor het aanleggen van een rookgaskanaal. Daarbij heb je ook nog extra kosten voor het aanleggen van een boiler of buffervat, je moet betalen voor het aansluiten op de cv installatie.

Hoe sluit je een pelletkachel aan?

Op internet kun je veel informatie vinden over het aansluiten van je pelletkachel. Dit zou je dan ook heel goed zelf kunnen doen, maar of dat dan helemaal goed en veilig gedaan is, dat is dan af te wachten.

Het advies is dan ook om de pelletkachel niet zelf aan te sluiten, maar dit te laten doen door iemand die hier gespecialiseerd in is. Door hiervoor te kiezen weet je in ieder geval dat je pelletkachel goed en veilig aangesloten wordt.

Hoe onderhoud je je pelletkachel?

Voor het onderhoud van je pelletkachel moet je dagelijks de aslade en de brander bak legen. Ook moet ie iedere dag het ruitje van de pelletkachel schoonmaken. Daarnaast is het belangrijk dat je iedere jaar de pelletkachel een grote onderhoudsbeurt geeft.

Dit onderhoud kun je het best door een specialist laten doen. Bij de meeste pelletkachels vervalt de garantie als je het onderhoud zelf gaat doen.