‘Nederland is goed in het ontwikkelen van hightech systemen’

DEMCON is een high-end technologieleverancier van producten en systemen, met als focusgebieden hightech systems en medical devices. Deze onderneming levert van proof-of-principle, prototype en pre-productie tot serieproductie.

Potentieel om verder te groeien

Volgens managing director Dennis Schipper is Twente als basis een bewuste keuze. “Eindhoven had wellicht meer voor de hand gelegen, omdat we dan in de buurt zouden zitten van bijvoorbeeld ASML en FEI, twee belangrijke klanten van ons. Maar we denken hier gemakkelijker aan de benodigde specialisten te kunnen komen om verder te groeien. Daarvoor putten wij uit het potentieel van ROC Twente, Saxion en de Universiteit Twente. Ook belangrijk: de Twentse maakindustrie wordt niet gedomineerd door een paar grote spelers, zoals je elders in het land wel vindt. Omdat we meerdere kleine spelers hebben, zijn we genoodzaakt om elkaar vaker op te zoeken. We moeten het met elkaar maken. We kijken naar buiten en werken nauw met elkaar samen.”

Goed in samenwerken

Nederland is volgens Schipper goed in het ontwikkelen van hightechsystemen. “Dat heeft onder meer te maken met de kwaliteit van ons onderwijs. Daarnaast zijn we heel goed in samenwerken. Niet alleen tussen bedrijven, ook overheden en onderwijsinstellingen doen daarin mee. Dat zien we in de ons omringende landen veel minder. Daar opereert en ontwikkelt men toch vooral binnen de eigen muren. Dat geeft ons een voorsprong binnen een aantal belangrijke nichegebieden. Ons model begint wel navolging te vinden. Wij merken dat bijvoorbeeld in Duitsland. Daar worden wij steeds vaker ingeschakeld vanwege onze kennis en kunde.”

Wereldwijd groot

De ontwikkeling en toepassing van sensortechnologie is een van de speerpunten van DEMCON. “Een goed voorbeeld is onze nieuwe generatie medische beademingssystemen. Die voeren we onder de naam Macawi Medical Systems. De kwaliteit van die innovatie is zo groot dat we er over de hele wereld klanten voor weten te interesseren. Deze activiteit in een nichemarkt zal de komende jaren tot een aanzienlijke omzetgroei leiden. Daarmee bewijzen we dat we als relatief kleine innovatieve speler uit een klein land wereldwijd groot kunnen zijn.”