Van brainwave naar internationale game changer

“Het gehele ontwerp-, offerte-, bestel- en productieproces is volledig gedigitaliseerd en geautomatiseerd”, vertelt Jarno Eggink, directeur van JDI. “Klanten van Van Frankenhuyzen kunnen nu in vijf stappen online hun product bestellen.

Daarbij maken zij gebruik van een speciale ‘configurator’ gekoppeld aan een webapplicatie die alle processen in het bedrijf met elkaar verbindt. Zelfs de CNC-bewerkingscentra worden 24/7 digitaal aangestuurd vanuit deze webapplicatie. Deze game changing approach biedt onze klant en haar eindklant unieke voordelen ten opzichte van de concurrentie.”

 Welke voordelen zijn dat?

“Vanwege de lange omsteltijden en een productietijd van gemiddeld zes weken bij het produceren van hoogwaardige metaalbewerkingsgereedschappen zijn de kosten voor kleine series erg hoog. Afgezien van de kosten zijn vooral ook de lange levertijden een probleem. Zeker in de ontwikkelingsfase willen opdrachtgevers niet zes weken wachten op nieuwe producten.

Omdat een bestelling van zelfs enkelstuksopdrachten nu volledig automatisch 24/7 wordt verwerkt, kan een levertijd van vijf dagen worden gerealiseerd. De stukprijs bij een enkelstuksopdracht is dankzij de volledige digitalisering altijd hetzelfde, ongeacht welke seriegrootte er besteld wordt.“

Dat is een enorme vooruitgang. Hoe komt zo een innovatie tot stand?

“Onze slogan is ‘Wij zien kansen die anderen niet zien.’ Als digital engineers focussen wij ons onder andere op de maakindustrie. Wij kijken vanuit ons perspectief naar mogelijkheden om de maakindustrie ‘smart’ te maken.

In het ontmoeten van verschillende werelden liggen altijd game changing opportunity’s.

Een voorwaarde om dat vervolgens ook gezamenlijk te realiseren is een organisatie die open staat voor verandering en die bereid is om al haar kennis met ons te delen. Alle vakmanschap, kennis en ervaring moet worden geïnformatiseerd. Door dit gezamenlijk stapsgewijs in beeld te brengen, komt uiteindelijk een toepasbare innovatie tot stand.”

Wat is de eerste stap?

“De eerste stap in de case PCDENDMILL.com was het doel te benoemen. Dat doel is het bestelproces voor de eindgebruiker zoveel mogelijk te vereenvoudigen, de stukprijs te reduceren en het productieproces 24/7 te automatiseren. Het gaat dus niet in eerste instantie om onze klant maar om de (eind)klant van onze klant. Met dat beeld voor ogen starten wij het innovatieproces.

Wij proberen vervolgens niet het project zo groot mogelijk te maken. Veel beter is het om in zo klein mogelijke stappen te werken en die ook steeds te testen in de markt. Hierdoor is het mogelijk doorontwikkelingen direct ter beschikking te stellen aan de (eind)klant.”

De webapplicatie bestuurt ook de CNC-bewerkingscentra. Hoe is dat mogelijk?

“Dat was aanvankelijk niet mogelijk. CNC-bewerkingscentra zijn niet altijd op de gewenste wijze digitaal aan te sturen. Ook hier is het weer een kwestie van anders denken. Denken in mogelijkheden en oplossingen.

Een machinebouwer heeft speciaal voor deze toepassing een CNC-bewerkingscentrum ontwikkeld dat aangestuurd wordt met de door JDI ontwikkelde software. Bij de ontwikkeling van het CNC-bewerkingscentrum werden de samenwerkingspartners Van Frankenhuyzen en JDI nauw betrokken. De wil om samen te werken en kennis te delen is een absolute voorwaarde voor succes!”