Slimme verlichting voor Smart Industry

Slimme verlichting

Sustainder is ontstaan uit een combinatie van een voormalige Philips armaturenfabriek in Emmen en het Bredase bedrijf Dazzletek, met kennis van intelligente besturingssystemen voor openbare verlichting. Kort gesteld levert het bedrijf LED-armaturen die dankzij ingebouwde sensoren op afstand dynamisch bestuurd kunnen worden. En die willen klanten vooral in kleine oplagen en in heel specifieke varianten, stelt CEO Niek de Jong.

Waarmee de noodzaak tot een smart factory was geboren. Dus neemt zijn bedrijf deel aan het fieldlab Smart Factories in Emmen. “Onze batches zijn gemiddeld vijftien stuks groot en de producten telkens anders. Dat kan alleen als je productieproces heel flexibel is ingericht.”

Specialisme

Daarbij wordt voortdurend gewerkt aan het zo toekomstbestendig mogelijk maken van de verlichting. Onder andere door met een open platform te werken en sensoren via software van nieuwe functies te kunnen voorzien. Ook hier biedt het fieldlab – waarin verschillende partijen betrokken zijn – uitkomst.

“We denken buiten de kaders van traditionele verlichting en hebben heel veel disciplines nodig om tot onze oplossingen te komen. Door samenwerking kunnen we ons onderscheiden op de markt.” Een recent gesloten overeenkomst met investeerder NOM zal daarbij helpen. “Er is veel specialistische kennis in deze regio, maar je moet wel even de weg vinden.”

Smart City

Verdere vervolgstappen voor Sustainder zijn onder andere internationale uitbreiding en voorsorteren op Smart City-ontwikkelingen. “Lantaarnpalen ontwikkelen zich tot de oren en ogen van slimme steden. Ze zullen ongelukken zien gebeuren, horen glasgerinkel bij inbraak en kunnen gaan bijdragen aan crowd control. Dat is nog even weg, maar we zoeken nu al samenwerking met bedrijven die de technologie hebben voor dat soort functies.”