Lasautomatisering in stroomversnelling door Smart Industry

Lasautomatisering

Door samenwerking in fieldlabs is het de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Seriegroottes van productie worden steeds kleiner met een grotere diversiteit aan producten. Dus heeft Valk Welding industriële lasrobots ontwikkeld, die flexibel zijn en eenvoudiger kunnen worden geprogrammeerd door klanten zelf, vertelt CEO Remco H. Valk.

“Het samenvoegen van harde automatisering met internet en databases zorgt ervoor dat de productie inzichtelijk wordt en versnelt. En dat de capaciteit van machines kan worden vergroot.” Mede hierdoor groeit het bedrijf ieder jaar met zo’n 20 tot 25 procent.

Bezetenheid

Voor voortdurende innovatie neemt het bedrijf deel in twee fieldlabs. Ook is er samenwerking ontstaan met InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland.

Dat laatste ontstond toen de paden kruisten op het vlak van 3D-printen met robots. “Noem het wederzijdse bezetenheid”, stelt Valk. “Het begon op een zijspoor, maar kwam in een stroomversnelling via contacten van InnovationQuarter.”

Bundelen

In de fieldlabs komen veel nieuwe ideeën naar voren, wat voor een bedrijf met een lange historie als Valk Welding erg belangrijk is, meent de directeur. “Dat wij al zo’n 56 jaar dagelijks bezig zijn met automatisering van lastechniek is ook wel eens een belasting. Je ontwikkelt toch je eigen visie.” De labs maken bovendien de opvolging van innovatieve ideeën toegankelijker, benadrukt hij.

Door connectie met partners, maar ook door de mogelijkheid om subsidie te verkrijgen voor uitvoerende bedrijven. Hintend op een volgende stap: “Ieder is wel ergens tegenaan gelopen en heeft zijn eigen achtergrond en insteek. Het zou erg waardevol zijn om dat te bundelen en tussen de verschillende fieldlabs onderling te delen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.