Inzet van smart robotica heeft veel potentie
Wat is een robot?
Een robot heeft sensoren om de omgeving waar te nemen, een computer waarmee hij beslissingen kan nemen, en motoren om te kunnen bewegen. De eerste robot werd in 1961 ingezet bij General Motors voor het oppakken en verplaatsen van hete stalen onderdelen. Sindsdien is er eigenlijk weinig veranderd.
Robots werken nu weliswaar sneller en nauwkeuriger, maar nog steeds volgens hetzelfde principe als destijds: er wordt geprogrammeerd wat ze moeten doen en ze doen dat dan iedere keer exact op dezelfde manier.
Wat is er nu nieuw aan Smart Industry?
Robots worden nu meer verbonden en krijgen meer sensoren. De oude robots konden met hun sensoren alleen meten waar ze zelf zijn. De nieuwe generatie robots heeft camera’s waarmee ze kunnen zien waar de producten zijn, waar de lopende band is, wat er in de weg staat, etcetera.
Dat is allerlei extra informatie waarmee hij de bewegingen kan plannen, ondersteund door uitgebreide software. De slimme robot beweegt niet meer standaard van a naar b, maar kan zelf plannen hoe hij beweegt.
Wat is het voordeel daarvan?
De oude robots waren alleen nuttig en betaalbaar als die jarenlang konden worden ingezet voor het maken van hetzelfde product. De auto-industrie is daar een voorbeeld van, maar verder komt dat niet zo veel voor. Het MKB bijvoorbeeld heeft daarom nog niet veel gehad aan robotica. Daar gaat het vaak om kleinere series en soms ook snelle verandering van producten.
Maar als het makkelijker wordt om robots in te zetten, komen ze binnen handbereik van een groot deel van het MKB. Het zou nuttig zijn voor bedrijven om zich op de hoogte te stellen van de huidige mogelijkheden. Misschien bestaat nog het beeld dat robots alleen geschikt zijn voor vaste productielijnen die jaren onveranderd moeten blijven.
Robots hebben voor veel ondernemers een verkeerd imago?
Ja misschien wel. Dat imago is gebaseerd op hun eigen ervaring. We willen daarom met zo veel mogelijk MKB’ers in gesprek gaan. We hebben recent het Europese project Factory in a Day afgesloten, bedoeld om geavanceerde robotica toegankelijk te maken voor het MKB. Het is nu de bedoeling dat MKB’ers de handschoen oppakken, samen met systeem-integratoren. Dat zijn de mensen die robots installeren.
Kun je een voorbeeld geven van waar robots inzetbaar zijn in het MKB?
Ze worden momenteel het meest gebruikt voor het beladen en ontladen van dure bewerkingsmachines. Dat zijn machines die van bijvoorbeeld een stuk ijzer met allerlei bewerkingen een product maken. Beladen en ontladen kan handmatig, maar als het personeel naar huis is gaat de machine uit. Zo wordt veel productiecapaciteit van zo’n dure machine gemist. Smart Robotics kan daar uitkomst bieden.
Welke kansen liggen hier voor Nederlandse bedrijven?
Nederland heeft goede machinebouwers, goede systeemintegratoren, een hoge IT-graad en er is goede interdisciplinaire samenwerking. We zijn ook sterk in het bouwen van robotsoftware. Er is dus veel mogelijk, maar voor de individuele MKB’er kunnen het lastige afwegingen zijn. Toch is het belangrijk dat zij gaan kijken naar de mogelijkheden en ook met banken om tafel gaan om risico’s te kunnen opvangen. Er is denk ik heel veel potentie voor de inzet van Smart Robotica.
Wat vind jij de meest interessante Smart Industry innovaties aangaande robotica?
De automatisering in de logistiek. Er wordt heel veel besteld via internet, dat door mensen in doosjes wordt gestopt. Dat is moeilijk te automatiseren omdat het gaat om enorm veel verschillende producten die een robot moet kunnen herkennen. Daar zijn heel intelligente camera’s voor nodig. Met speciale technieken zoals ‘deep learning’ is dat tegenwoordig mogelijk. Dat gaat denk ik grote sprongen maken. Uit praktisch en technologisch oogpunt is dit een erg interessante ontwikkeling.