earbuds

Hoe werkt noise cancelling op jouw earbuds?

Noise cancelling was lange tijd alleen iets van grote koptelefoons, maar de techniek heeft niet stil gestaan. Tegenwoordig is het ook mogelijk om geluidsonderdrukkende technologie in je oordopjes te hebben. Kleine dingetjes in je oren, maar ze sluiten het omgevingsgeluid heel goed buiten. Hoe de techniek precies werkt, gaan we onderzoeken in dit artikel.

Passieve onderdrukking

Allereerst moeten we twee verschillende dingen van elkaar onderscheiden. Je hebt namelijk actieve en passieve noise cancelling. Passief is de minst interessante van de twee. Dit effect kun je namelijk ook bereiken door je handen over je oren te houden. Goede in-earbuds en koptelefoons die zich volledig om je oor heen sluiten, houden veel omgevingsgeluid buiten op deze manier. Natuurlijk helpt het mee in de geluidservaring, en kun je niet zonder, maar de techniek zelf is niet zo interessant.

Actief is veel ingenieuzer!

De actieve noise cancelling werkt namelijk met sensoren, microfoons en spelers. Om dit goed te begrijpen, is het handig om geluidsgolven voor je te zien. Geluiden zijn trillingen in de lucht. Hoe hoger de frequentie van de trilling, hoe hoger het geluid. Elk geluid is dus uit te drukken in een grafiek. Door slimme computers en ingewikkelde modelleringen is het ook mogelijk om een exacte tegenpool van het vastgelegde geluid te produceren. Als onze oren het originele geluid vlak voor zijn tegenpool horen, is het net alsof we niks horen. En het is precies dit fenomeen, dat noise cancelling earbuds proberen na te bootsen.

Oordopjes die over noise cancelling beschikken, hebben een kleine microfoon in hun behuizing zitten. Deze is gekoppeld aan een kleine computer, die de waargenomen geluiden omzetten in hun tegenpolen. Deze worden afgespeeld door de drivers in de oordopjes – die ook onze muziek afspelen. Als het systeem goed genoeg werkt, kunnen bijna alle geluiden worden weggenomen uit onze oren. Voeg dit samen met de juiste passieve onderdrukking, en je loopt als het ware onder water!

Hoe goed werkt de techniek in oordopjes?

We weten allemaal dat oordopjes kleine apparaten zijn. En zeker nu er bijna alleen nog maar wireless earbuds zijn, moeten er nogal wat verschillende onderdelen in de oortjes worden gestopt. Naast de drivers voor de muziek moet er dus techniek worden geplaatst voor de noise cancelling. Ook een manier om je muziek te bedienen is vaak aanwezig, en dan moet er ook nog een batterij in. Je kunt je voorstellen dat er op bepaalde onderdelen dan concessies moeten worden gedaan. 

Het is daarom, dat de noise cancelling in over-ear koptelefoons bijna altijd beter zal zijn dan in oordopjes.

Het makkelijkste onderdeel van geluidsonderdrukking, zijn de monotone geluiden. Deze zijn gemakkelijk om op te pikken en dus ook om weg te filteren. Denk bijvoorbeeld aan een ronkende motor, of een wasmachine. Dit soort geluiden zijn door de betere kwaliteit noise cancelling oordopjes dan ook echt minder goed waarneembaar voor de gebruiker. Verwacht echter niet dat alles helemaal wordt buitengesloten als je op de fiets zit. Let wel op: we hebben het hier over een situatie waar de muziek niet aanstaat. Met luid genoeg staande muziek kan je namelijk ook zonder noise cancelling volledig in je eigen wereld komen!