notaris

Ondernemers halen veel voordeel uit de diensten van de notaris

Het takenpakket van notarissen is ongekend divers. Daarom is het zo opvallend dat ze over het algemeen een vrij saaie reputatie hebben. Een grote groep mensen denkt liever niet na over juridische documenten en implicaties. Daarom kiezen ze er niet snel voor om vrijwillig een afspraak te maken. Alleen als het echt verplicht is gaan ze langs bij de notaris. Om die reden komen de meeste mensen een of meerdere keren in hun leven bij de notaris op bezoek. Want zoals gezegd hebben ze een behoorlijke hoeveelheid bevoegdheden. Voor ondernemers zijn notarissen zelf nog net ietsje belangrijker dan voor de doorsnee burger.

Weet jij graag zeker dat je juridische zaken op orde zijn? Maak dan een afspraak bij een betaalbare en vakkundige notaris bij jou in de buurt.

De notaris is onmisbaar voor het draaiende houden van de maatschappij

Kort samengevat verschaffen notarissen juridische zekerheid. Het is belangrijk om te beseffen dat ze aan de kant van de burger staan. Bepaalde wensen worden via documenten rechtsgeldig gemaakt. Daarnaast spelen notarissen een rol bij bepaalde overdrachten. Het kopen van een huis verloopt bijvoorbeeld deels via de notaris. Verder spelen ze een belangrijke rol bij het opstellen van testamenten en het afhandelen van de erfenis. Voor een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract kom je ook niet onder de notaris uit. Een bijzonder document waar slechts weinigen aandacht aan besteden is het levenstestament.

Het levenstestament heeft een extra functie voor ondernemers

In een testament geef je aan wat je er met je bezittingen gebeurt nadat je bent overleden. Een levenstestament is min of meer hetzelfde. Alleen is deze rechtsgeldig wanneer je nog in leven bent maar om wat voor reden dan ook niet in staat bent om zelfstandig beslissingen te nemen. Meestal ligt een medische conditie hieraan ten grondslag. In zo’n geval treedt het levenstestament in werking. Je geeft bijvoorbeeld aan wie er in jouw huis mag wonen. Daarnaast bepaal je ook welke medische behandelingen je toestaat onder specifieke omstandigheden. Voor ondernemers speelt het levenstestament nog een andere essentiële rol. Je geeft namelijk aan wie tijdens jouw afwezigheid de leiding over je bedrijf krijgt.

Let op de voorwaarden bij een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap

Weet jij zeker dat je partner je wettige erfgenaam is? Wanneer jullie alleen een samenlevingscontract hebben is dat namelijk niet het geval. Zelfs bij een geregistreerd partnerschap is dat slechts optioneel. Wanneer je het niet zeker weet is het verstandig om bij de notaris langs te gaan. Hierdoor weet je zeker dat alles goed op orde is en dat een van jullie niet met lege handen komt te staan.