voetbal

Hoe de nieuwste technologieën traditioneel voetbal beïnvloeden

De voetbalwereld was niet gelijk erg te spreken over de rol van technologie binnen de sport. Van drones tijdens de trainingen tot videoscheidsrechters bij de wedstrijden, tegenwoordig wordt alles geregistreerd als het op voetbal aankomt. De informatiestroom die hiermee gegenereerd wordt, is ideaal te gebruiken bij het maken van opstellingen, het werven van nieuwe spelers en nog veel meer. In het volgende artikel bespreken we een aantal van de laatste technologieën binnen voetbal.

 

Voetbalshirts met GPS-trackers en hartslagmeters

Bij het Duitse nationale voetbalteam maken ze al gebruik van shirts met hartslagmeters en GPS-trackers en de EuroLeague Players Association gaf onlangs groen licht voor het dragen van slimme shirts. De shirts meten onder andere de snelheid, hartslag en afgelegde afstand van de speler en delen deze data in realtime tijdens de wedstrijd. Deze informatie is tevens beschikbaar voor kijkers. Het grote voordeel van de slimme shirts is dat het gedrag van de speler geregistreerd wordt en in beeld wordt gebracht. Als resultaat kan het trainingsschema van de speler worden gepersonaliseerd en geoptimaliseerd. Daarnaast kunnen coaches aan de hand van deze gegevens de beste spelstrategieën ontwikkelen.

 

Een ander voorbeeld van deze geavanceerde slimme kleding vinden we in de schoen. Een binnenzool-en-app-systeem kan van alles meten, denk bijvoorbeeld aan de loopafstand. Ook kunnen de binnenzolen automatisch een strafschop meten. Bovendien kunnen technologisch verrijkte kledingstukken helpen om onregelmatigheden te herkennen, waardoor blessures en dergelijke eerder geïdentificeerd kunnen worden.

 

Monitoring- en camerasystemen

Bij het werven en ontwikkelen van spelers maken professionele voetbalclubs gebruik van grote databases. In deze wereldwijde datasets zijn videobeelden van haast alle spelers te vinden. Er wordt van alles bijgehouden zoals goals, assists, speelminuten, blessures, uitslagen en rode en gele kaarten. Hierdoor biedt de data voor trainers een uitstekend inzicht over de speelstijlen en zwaktepunten van eigen spelers, en die van de concurrentie. De datasets maken het daarnaast gemakkelijker om spelers met elkaar te vergelijken. Sommige clubs gebruiken de data zelfs om te voorspellen hoe goed een speler op een bepaalde leeftijd in de toekomst zal zijn. De spelers zelf doen ook hun voordeel met deze data. Zo kunnen ze handige inzichten verkrijgen over de speelstijl van hun tegenstanders die ze tijdens de wedstrijd tegen hen kunnen gebruiken.

 

Interactieve trainingsomgeving

Bij technologische ontwikkelingen wordt ook nagedacht hoe men trainingen uitdagender kan maken. Uit deze gedachte ontstond onder meer de ICON, een interactieve arena met een digitale interface. De arena is uitgerust met moderne technologieën waaronder drukpanelen, led-lampen en geïntegreerde trainingsgames. Spelers kunnen zowel alleen als met maximaal drie andere spelers spelen. Het doel van de ICON arena is om de handelingssnelheid en precisie van de speler te verbeteren door de balaanrakingen per minuut te verhogen. Tijdens het spelen in de ICON kunnen voetballers namelijk in een kwartier tijd maar liefst 900 balaanrakingen behalen. Een ander voorbeeld is het Circuit, een multifunctioneel parcours met onder andere draadloze panelen, open poortjes en rebounders. Het Circuit is op diverse manieren op te stellen en meet onder andere het reactievermogen, de nauwkeurigheid en snelheid van de speler.

Live wedden

Misschien een vreemde stap maar al deze informatie kan voor het trainen, en tijdens de wedstrijd zelf gebruikt worden maar dit kan ook van buitenaf ingezet worden. Met de komst van online wedden is de mogelijkheid toegenomen om tijdens wedstrijden inzetten te plaatsen. Dit wordt wel live wedden genoemd en is ontzettend populair. Veel online bookmakers geven spelers de mogelijkheid om allerlei sportwedstrijden live te bekijken via hun site en zo direct live te wedden. Het is een ideale mogelijkheid voor mensen die echt verstand hebben van voetbal (of de kennis via deze technologie weten binnen te halen) om veel geld te winnen. Je kunt namelijk eerst kijken hoe de vorm van de dag is van bepaalde spelers (of ploeg) alvorens je een weddenschap plaatst. Op deze manier kunnen gokkers de informatie gebruiken tijdens het live wedden via online bookmakers zoals bet777.