Wat zijn de voordelen van open source software?

Open source software is een term voor software waarvan de broncode (het ontwerp en de code) vrij beschikbaar is. Dit betekent dat iedereen deze code mag inzien, aanpassen en hergebruiken. Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van open source software. Wil jij graag weten wat deze voordelen precies zijn? Dan ben je hier zeker aan het juiste adres. In dit artikel leggen we de voordelen hiervan namelijk allemaal uit.

 

Open source software is vrijwel gratis

Een van de grootste voordelen van open source software is dat het volledig gratis is. Dit geldt zowel voor particulieren als bedrijven. Bij commerciële software moet er vaak een licentie aangeschaft worden. Dit kan helaas erg duur zijn. Als je gebruik maakt van open source software zoals openstack, hoef je hier echter geen licentie voor aan te schaffen. Je kunt de code dan ook altijd aanpassen naar wensen die je hebt. Dit is een flinke kostenbesparing ten opzichte van commerciële softwarepakketten.

 

Je hebt veel flexibiliteit met open source software

Naast het feit dat open source software gratis is, biedt het ook veel flexibiliteit. Zoals we al net zeiden, kun je de code aanpassen naar wensen die je hebt. Hierdoor is deze software erg geschikt voor bedrijven met speciale behoeftes. Daarnaast wordt open source software vaak sneller geüpdatet dan normale software, waarvan de broncode niet beschikbaar is. Dit komt omdat er bij open source software meerdere ontwikkelaars aan werken. Zij zorgen ervoor dat de code up-to-date blijft.

 

Je kunt met elk besturingssysteem toegang krijgen tot de software

Een ander voordeel van open source software is dat het platformonafhankelijk is. Dit betekent dat het op elk type computer werkt, ongeacht het besturingssysteem. Een groot voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van één leverancier. Als er iets gebeurt met die ene leverancier, dan kun je altijd nog gebruik maken van andere softwarepakketten.

 

Open source software wordt vaak sneller geüpdatet

Als we het hebben over open source software, kunnen we ook niet om de snelle updates heen. Zoals we al eerder zeiden, zorgen de vele ontwikkelaars ervoor dat de code up-to-date blijft. Dit is natuurlijk erg fijn, want op die manier weet je zeker dat je altijd gebruik kunt maken van de nieuwste versie. Bij commerciële softwarepakketten duurt het vaak langer voordat er een update beschikbaar is.

 

Dit zijn de voordelen van open source software. Zoals je kunt zien, biedt het veel flexibiliteit en is het vaak sneller geüpdatet dan normale softwarepakketten. Daarnaast is het volledig gratis, waardoor je flink kunt besparen op licentiekosten. Als je bedenkt dat open source software steeds meer wordt gebruikt, is het zeker de moeite waard om hier eens verder in te duiken.