Investeringsstrategie voor Leiden Bio Science Park
Ondernemen Leiden Bio Science Park zal zich de komende jaren verder ontwikkelen op het gebied van Life Sciences & Health. Harry Flore, voorzitter van Leiden Bio Science Park, vertelt meer.
Harry Flore
Voorzitter Leiden Bio Science Park
Leiden Bio Science Park is al meer dan dertig jaar in ontwikkeling dankzij een succesvolle samenwerking met de gemeente Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden, gemeente Oegstgeest en de bedrijven op het park. Het gebied is gelegen aan de westzijde van Leiden CS, waar drie decennia geleden nog weiland was.
Nu zijn daar vele bedrijven en instellingen in de bio- en lifesciences sector gevestigd, waaronder spin-offs vanuit het LUMC/Universiteit Leiden en grote multinationals. “Het gebied is uitgegroeid tot een dynamische internationale campus voor Life Sciences & Health”, zegt Flore. “Onze kracht ligt in de combinatie van wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en het netwerk van Life Science bedrijven waar we gezamenlijk in investeren.
Een goed voorbeeld hiervan is het recent gestarte regeneratieve geneeskunde programma, RegMed XB, dat samen met het LUMC en andere top-onderzoekscentra wordt uitgevoerd.”
Gezamenlijkheid
Op dit moment wordt hard gewerkt aan uitbreiding van studenten- en short-stay woningen en voorzieningen. Dat gebeurt door transformatie van de karakteristieke oude faculteitsgebouwen tot high-end woongebouwen. Visiting professors, onderzoekers en (internationale) studenten kunnen deze voor korte of langere tijd bewonen. Daarnaast wordt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van Universiteit Leiden in verschillende fases vernieuwd in de vorm van een nieuwe Bèta Campus.
‘’Onze kracht ligt in de combinatie van wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en het netwerk van lifescience bedrijven waar we gezamenlijk in investeren’’
Flore vertelt dat veel bedrijven zelfstandige gebouwen en voorzieningen hebben. “De komende jaren willen we juist aan meer gezamenlijkheid gaan werken. Bijvoorbeeld sport en horeca-voorzieningen waar mensen elkaar ook buiten de werkomgeving kunnen ontmoeten.
Een voorbeeld is de voormalige stal van stier Herman, de eerste genetisch gemodificeerde stier ter wereld. De Stal, zo heet de gelegenheid, is centraal gelegen op het park.
Stier Herman staat nu in museum Naturalis en zijn stal is omgebouwd tot een horeca- en ontmoetingsplek voor iedereen die op het park werkt, onderzoek doet of studeert.
Internationale samenwerking
Naast een actief netwerk op het park is er ook steeds meer samenwerking met andere campussen en wetenschappelijke centra. Dat gebeurt regionaal, nationaal en internationaal. Zo werken de Universiteit Leiden en het LUMC binnen Europa samen met 21 gerenommeerde universiteiten in de League of European Research
Universities (LERU), met ruim 140 partners in het European Institute of Innovation & Technology (EIT) Health, en wereldwijd structureel met universiteiten in onder andere Israël, USA, Brazilië, China en Indonesië.
‘’Leiden is wereldwijd al bekend als dé Life Sciences & Health hotspot van Nederland’’
“Over en weer vinden congressen en onderzoeken plaats, waar wetenschappers vanuit de hele wereld elkaar ontmoeten”, zegt Flore. “Doel daarvan is uiteraard om de wetenschap verder te brengen. Dat kan resulteren in nieuwe spin-offs en meer bedrijvigheid.”
De focus van het park ligt bij de zogeheten rode biotechnologie: biotechnologische toepassingen die voor de medische sector worden ontwikkeld. Zo worden de meeste nieuwe geneesmiddelen geproduceerd met behulp van biotechnologie. Is deze specialisatie van het park niet meteen een risico?
Flore: “Als je te beperkt bent, kan dat inderdaad een risico worden. Maar het park richt zich op de gehele Life Sciences sector. Focus is nodig, maar ieder bedrijf heeft hierin weer zijn eigen specialisme. De kansen en mogelijkheden zijn heel gevarieerd.”
Belang
Binnen Nederland is Leiden Bio Science Park veruit het grootste Life Sciences & Health-cluster. Er zijn 130 bedrijven, waarvan ruim negentig biomedische bedrijven, inclusief grote internationale farmaceuten. “Het specifieke en omvangrijke ecosysteem in Leiden levert een belangrijke bijdrage aan de doelen binnen zowel de EU als Nederland”, stelt Flore.
“Die doelen zijn geformuleerd in onder meer de EIT Health, Topsector Life Sciences & Health en de Nationale Wetenschapsagenda. Leiden is wereldwijd al bekend als dé Life Sciences & Health hotspot van Nederland. Door de uitbouw van deze positie zal het imago en de rol voor de samenleving verder worden versterkt door kennis om te zetten in levensreddende producten.
Het park heeft meer dan 18.000 arbeids- plaatsen en zal naar verwachting de komende tien jaar met tienduizend arbeidsplaatsen verder toenemen. Dus ook wat dat betreft heeft het park een groot maatschappelijk belang.”