smart building

Dit is waarom de vraag naar smart buildings steeds verder toeneemt

De vraag naar smart buildings is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit heeft verschillende redenen. Toch is nog voor lang niet elk bedrijf duidelijk wat een smart building precies is. Wat het oplevert. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de betekenis van een smart building en leggen we uit waarom elk bedrijf hier gebruik van zou moeten maken. Dit is waarom de vraag naar smart buildings steeds verder toeneemt en wordt geloofd dat dit de toekomst zal zijn.

Wat is een smart building?

We spreken van een smart building als er van slimme en innovatieve technologieën gebruik wordt gemaakt om het pand te optimaliseren. Hierbij kan je denken aan technieken die het gebouwbeheer verbeteren, maar ook aan een beter binnenklimaat, vormen van robotica, enzovoorts. De software in slimme gebouwen is erg flexibel. Dit betekent dat het met de laatste ontwikkelingen meegroeit. Zo beschik je altijd over de beste en modernste software om het wel en wee binnen een pand op rolletjes te laten lopen. Een smart building is dus met recht een slim gebouw dat heel veel belangrijke dingen zelf kan regelen.

Waarom neemt de vraag toe?

Maar wat maakt dat smart buildings tegenwoordig zo ongelooflijk populair zijn in ons land? Dit komt met name doordat deze innovatieve technieken enorm veel voordelen bieden. Zowel voor de beheerder van het gebouw als de mensen die hierin werken. We hebben de belangrijkste redenen voor de toenemende vraag op een rijtje gezet:

Overheid stelt hogere milieueisen aan gebouwen

De afgelopen jaren zijn er steeds meer zorgen omtrent het milieu. Ook de overheid maakt zich zorgen. De klimaatverandering is duidelijk en veel van ons zijn bang dat de wereld er over pakweg honderd jaar al heel anders uitziet. Geen verandering ten goede. Daarom zijn landen wereldwijd bezig om veranderingen door te voeren. Om te redden wat er te redden valt. Daarom worden er ook in Nederland steeds hogere milieueisen gesteld aan gebouwen. Zeker bij grote bedrijven.

Smart building spelen een zeer grote rol in het verduurzamen van gebouwen. De bijbehorende systemen kunnen beoordelen wat de grootste bronnen van verspilling binnen het bedrijf zijn. Op basis van enkele belangrijke punten zullen zij verslag uitbrengen. Op die manier kan de eigenaar van het bedrijf de nodige veranderingen doorvoeren. Daarnaast worden ook de energieprestaties verder geoptimaliseerd. Dit alles leidt tot voordelen voor het milieu én de energierekening. Dat laatste is vooral erg fijn in de huidige tijd.

Kostenbesparing en meer controle

Met een smart building verbeter je de controle over belangrijke systemen binnen het gebouw. Hierdoor kunnen heel veel verschillende facetten binnen het gebouw geoptimaliseerd worden. Dit maakt het werk van facility managers een stuk gemakkelijker en kan leiden tot een fikse kostenbesparing binnen het bedrijf.

Hogere productiviteit

Smart building wordt vooral ingezet bij gebouwen met commerciële doeleinden. Niet zonder reden. Met de slimme systemen kan er niet alleen veel geld worden bespaart, maar wordt ook de productiviteit van de werknemers verhoogd. Zo kunnen zij van heel veel verschillende moderne systemen gebruikmaken om hun werk makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan draadloos opladen of printen en verbonden werkplekken. Zo kan er effectiever met de beschikbare tijd worden omgegaan.