wagen

3 tips voor het verbeteren van jouw wagenpark

Het wagenparkbeheer is een complexe en belangrijke klus in de transportwereld. Om al het transport binnen het bedrijf in goede banen te laten verlopen, is er veel inzicht nodig. Toch kan dit lastig zijn. Zeker wanneer er veel voertuigen in het wagenpark aanwezig zijn. Je verliest al snel het overzicht. Bovendien moet een wagenparkbeheerder heel wat ballen in de lucht houden. Daardoor kunnen er al snel fouten worden gemaakt.

Merk je dat jouw wagenpark nog niet helemaal op rolletjes loopt? Dat er duidelijk verbeterpunten zijn? Maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Maak dan gebruik van de volgende drie tips voor het verbeteren van jouw wagenpark.

    1. Maak gebruik van een voertuigvolgsysteem

Het is niet altijd even makkelijk om het overzicht te bewaren. Zeker niet met veel voertuigen in je beheer. Daarom zijn hulpmiddelen extra fijn. Zo zijn voertuigvolgsystemen tegenwoordig echt onmisbaar. Ze maken het mogelijk om alle ritten eenvoudig te registeren. Zo ziet de wagenparkbeheerder in één oogopslag hoeveel er gereden is, wat het CO2-verbruik van de rit was, wanneer er getankt is, et cetera.

Dit biedt natuurlijk talloze mogelijkheden om de chauffeurs beter aan te sturen, fouten sneller op te merken en ook het terugvragen van de btw op zakelijke ritten gemakkelijker te maken. Met een voertuigvolgsysteem bespaar je simpelweg tijd. Hierdoor kan het wagenpark eenvoudig worden verbeterd.

Let op: een volgsysteem heeft weinig zin als je ook niet in de juiste software investeert. Wagenparkbeheer software is van essentieel belang om alles in goede banen leiden en met de verkregen informatie het juiste te doen. Webfleet is een bekende naam in de transportwereld. Zij hebben cloudbgebasseerde software gecreëerd. Speciaal bedoeld om het voor wagenparkbeheerders makkelijker te maken. Zo wordt de transportwereld veiliger, zuiniger en wordt aan alle wettelijke richtlijnen voldaan.

    2. Minder brandstofkosten

Een bedrijf waarbij de grootste inkomstenbron uit transport bestaat, zal ook heel veel extra kosten maken. Zeker nu de brandstofprijzen enorm hoog liggen. Hier kan dan ook flink op bespaard worden. Simpelweg door de juiste keuzes te maken. Zo kan rijgedrag al enorm veel invloed hebben op het brandstofverbruik. Normaal gesproken is echter niet duidelijk hoe een chauffeur heeft gereden. Je weet dat de ene chauffeur zuiniger rijdt dan de andere, maar het is niet precies duidelijk waarom.

Door meer gegevens te registreren en van een duidelijker overzicht te genieten, is het ook beter mogelijk om de fouten in het rijgedrag te ontdekken. Vervolgens kan de chauffeur hierop aangesproken worden. Dit maakt dat de brandstofkosten over het gehele wagenpark een stuk lager zullen worden. Minder kosten = meer winst voor het bedrijf.

    3. Regelmatig onderhoud

De wagenparkbeheerder is voor een groot deel verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn chauffeurs. Daarom is het belangrijk dat de voertuigen regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. Houd ook eventuele kleine mankementen bij. Schrijf deze op en regel zo snel mogelijk een monteur. Zelfs de kleinste mankementen kunnen op de lange termijn catastrofale gevolgen hebben. Goed onderhoud is noodzaak, zowel als het gaat om de financiën als de veiligheid.