Innovaties voor belevingsgerichte zorg
Medisch Belevingsgerichte zorg moet cliënten in de zorg zich beter laten voelen. Hoe dragen innovaties hieraan bij?
Johan Elbers
Beleidsadviseur van zorginstelling ’s Heeren Loo
Sterren kijken
“We creëren de beleving van een sterrenhemel of iets anders wat de cliënt fijn vindt met behulp van een innovatief product. Dat doen we bijvoorbeeld bij een man die moeite heeft met de overgang van dag naar nacht. Door beeld en geluid in zijn kamer dat hem aanspreekt wordt hij rustig en ontspannen”, zegt Johan Elbers, Beleidsadviseur van zorginstelling ’s Heeren Loo.
Gehandicaptenzorg
Het is een praktijkvoorbeeld van belevingsgerichte zorg dat volgens de beleidsadviseur van zorginstelling ’s Heeren Loo van grote waarde is voor de gehandicaptenzorg. “Een deel van onze cliënten met een verstandelijke beperking heeft soms moeite om de wereld om hen heen te begrijpen, wat zich uit in onrust of hen in hun schulp doet kruipen.
Astrid van Mulken
Coach belevingsgerichte zorg bij Zuyderland
Hiermee halen we hen daaruit. De onrust verdwijnt en ze maken weer contact.” In belevingsgerichte zorg richt het personeel zich op een persoonlijkere bejegening en benadering van cliënten om zodoende een ideale leefomstandigheid te creëren.
Snoezelen
Er zijn verschillende innovaties die de zorg ondersteunen. “Het snoezelen bestond al. Hierbij komen mensen met een verstandelijke beperking tot rust met rustgevend licht, muziek en bijvoorbeeld lampen met bubbels. Tegenwoordig kan dit echter ook in de eigen kamer, in plaats van dat ze naar een ruimte moeten, wat nog meer aansluit op hun belevingswereld.”
Volgens Elbers ondersteunen ook tablets de belevingsgerichte zorg. Cliënten leren er laagdrempelig mee omgaan door het maken van puzzels en kunnen leren skypen, waardoor ze zelfstandig hun familie kunnen spreken.
Ouderenzorg
Ook in de ouderenzorg kan belevingsgerichte zorg nut hebben. Voor dementerende ouderen bijvoorbeeld, zegt Astrid van Mulken. Ze is coach belevingsgerichte zorg bij Zuyderland Zorgcentra. “Soms gebeurt dat door het nabootsen van situaties die iemand van vroeger is gewend en waarbij hij of zij zich prettig voelt. Dat kan iets heel simpels zijn. Het brengen van twee zachtgekookte eitjes ’s ochtend bijvoorbeeld, zoals een van onze dementerende bewoners elke dag gewend was te eten.”
Van Mulken vertelt over een andere cliënt die rond vieren vaak erg onrustig wordt omdat zij vroeger rond dat tijdstip altijd de deuren opende van haar café. “Vóór dat tijdstip laten we haar communiceren met een robot in de vorm van een knuffelzeehond. Dan heeft ze een rustige avond.”
Probeer het ook!
Van Mulken kan belevingsgerichte zorg aanraden. “Het verhoogt het welzijn en zorgt dat mensen minder medicatie tegen onrust slikken.”