Hoe werkt een hoortoestel voor zwaar gehoorverlies
Doofheid is het gedeeltelijke of volledige onvermogen om te horen, gehoorverlies. Sommige mensen worden doof geboren, wat bekend staat als aangeboren doofheid. Veel anderen beginnen te lijden aan geleidingsverlies door leeftijd, genetische aanleg of milieueffecten, waaronder blootstelling aan extreem lawaai (geluidsgeïnduceerd gehoorverlies), bepaalde ziekten (zoals mazelen of de bof), of schade door giftige stoffen (zoals die in bepaalde oplosmiddelen en metalen). Bij geleidingsverlies gaat het om structurele schade aan het oor, zoals het uitvallen van de trilling van het trommelvlies en/of de beweging van de gehoorbeentjes.
Gehoorverlies hoge tonen
We weten dat verschillende frequenties van geluidsgolven gepaard gaan met verschillen in onze perceptie van de toonhoogte van die geluiden. Laagfrequente geluiden zijn lager en hoogfrequente geluiden zijn hoger. Maar hoe onderscheidt het auditieve systeem van de mens tussen de verschillende toonhoogtes en hoe helpen gehoorapparaten bij het verbeteren van het gehoor voor hoge frequenties?
Bij het luisteren naar mensen die spreken, kan het zijn dat u moeite heeft om bepaalde medeklinkers (zoals s, h of f) te horen, die op een hogere toonhoogte worden uitgesproken. Als gevolg daarvan kan spraak gedempt klinken, vooral wanneer u de telefoon gebruikt, televisie kijkt of in luidruchtige situaties.
U kunt het ook moeilijker vinden om de stemmen van vrouwen en kinderen te horen, evenals het geluid van vogels die zingen of apparaten die piepen.
Opengewerkte hoortoestellen laten uw gehoorgang gedeeltelijk open en dat is de laatste ontwikkeling voor hoogfrequent gehoorverlies. Open hoortoestellen laten normaal gesproken geluiden in de lage en middenfrequentie in het oor toe, zodat alleen hoogfrequente geluiden worden versterkt.
Lage tonen verlies
Geleidingsverlies treedt op in het middenoor en is een teken dat er iets fysieks gebeurt met het trommelvlies of in de ruimte van het middenoor. Dit kan het gevolg zijn van littekens op het trommelvlies, gaten in het trommelvlies, negatieve druk in het middenoor of vloeistof of infectie van het middenoor.
Het kan ook worden veroorzaakt door een ophoping van calcium op de middenoorbeentjes, bekend als otosclerose.
Geleidingsverlies wordt zo genoemd, omdat het geluid niet goed naar het binnenoor wordt geleid. Over het algemeen heeft het eerst effect op de lage frequenties en kan het later alle frequenties beïnvloeden. Gelukkig kunnen de meeste geleidingsverliezen medisch worden behandeld met weinig of geen langdurige gevolgen voor het gehoor. Ze komen minder vaak voor, maar er zijn andere oorzaken van laagfrequent gehoorverlies die voortkomen uit het binnenoor en de hersenen.
Hoortoestel voor zwaar gehoorverlies
Traditionele gehoortoestellen kunnen een geweldig hulpmiddel zijn voor mensen met een beperkt gehoorverlies. Maar mensen met zwaar gehoorverlies hebben vaak weinig baat bij de conventionele gehoorapparaten. Ze zijn aangewezen op zwaardere maatregelen om hen te helpen.
Zowel hoortoestellen als cochleaire implantaten zijn elektronische apparaten, toch werken ze heel anders. Een hoortoestel maakt geluiden luider, versterkt ze. Een cochleair implantaat stuurt signalen naar uw gehoorzenuw. Uw hersenen nemen die signalen op als zou het werkelijk geluid zijn. Cochleaire implantaten zijn geen geneesmiddel voor gehoorverlies.
Hoe een cochleair implantaat werkt
Een cochleair implantaat heeft een inwendig gedeelte dat chirurgisch wordt geïmplanteerd onder de huid achter uw oor. Het apparaat heeft ook een uitwendig gedeelte dat achter uw oor maar op de huid komt te zitten. Het buitenste gedeelte heeft een microfoon om geluid op te vangen en een geluidsprocessor om geluid om te zetten in digitale signalen. Een zender stuurt de signalen naar de ontvanger die is geïmplanteerd. De ontvanger stuurt de signalen naar de elektroden die ook zijn geïmplanteerd. De signalen stimuleren de gehoorzenuw. Uw hersenen ontvangen de signalen als geluid.
Hoge tonen niet meer horen
Het orgaan van Corti is een gespecialiseerd sensorisch epitheel dat zorgt voor de transductie, de omvorming van geluidstrillingen naar neurale signalen. Het orgaan van Corti zelf bevindt zich op het basilaire membraan. Het orgaan van Corti rust op het basilaire membraan en bevat twee soorten haarcellen: binnenste haarcellen en buitenste haarcellen.
Wanneer deze haarcellen worden verplaatst, sturen ze een elektrische impuls door de cochleaire zenuw. De cochleaire zenuw stuurt deze impulsen door naar de hersenschors, waar de hersenen ze interpreteren. De hersenen bepalen de toonhoogte van het geluid met de positie van de haarcellen die elektrische impulsen sturen. Hardere geluiden geven meer energie vrij op het resonantiepunt langs het membraan en bewegen dus een groter aantal haarcellen in dat gebied. De hersenen weten dat een geluid luider is, omdat er meer haarcellen in een gebied worden geactiveerd. Een cochleair implantaat doet dit zo goed mogelijk na.
Gehoorverlies over lage tonen
Sensorineuraal gehoorverlies wordt gedefinieerd als verlies van het gehoor in het binnenoor. Dit kan gehoorverlies in de lage frequenties veroorzaken. Verschillende oorzaken van perceptief gehoorverlies zijn onder andere verschillende ziekten, letsel aan het oor of schade aan de zenuwuiteinden. Geleidingsverlies is het gevolg van schade, trauma of een ziekte aan het buiten- of middenoor.
Er kunnen verschillende oorzaken van gehoorverlies zijn die het verlies van hoge of lage frequenties tot gevolg hebben. Soms is geleidingsverlies het gevolg van vochtophoping in het middenoor. Dit wordt vaak gezien bij jonge kinderen die vaak last hebben van oorinfecties. Veel gevallen van geleidingsverlies zijn tijdelijk en zullen op tijd genezen. Sensorineuraal gehoorverlies is vaak blijvend. Al het gehoorverlies is verontrustend en moet onmiddellijk worden aangepakt. Omdat sommige slechthorendheid tijdelijk is, is het belangrijk om te weten wat de beste manier is om de aandoening te behandelen. Degenen die te maken hebben met permanent gehoorverlies zullen veranderingen in hun levensstijl moeten doorvoeren.
Gehoorverlies in decibellen
Plotseling gehoorverlies wordt beschreven als een vermindering van het gehoor van minimaal 30 decibel binnen een periode van 72 uur. Dit type gehoorverlies treft meer mannen dan vrouwen en richt zich vaak op mensen tussen de 30 en 60 jaar oud. De oorzaken van gehoorverlies die verantwoordelijk zijn voor plotselinge slechthorendheid zijn gevarieerd en er is onmiddellijke medische hulp nodig. Degenen die dit type gehoorverlies ervaren, wordt geadviseerd om zo snel mogelijk naar hun huisarts te gaan.
Geluidsgeïnduceerd gehoorverlies
Geluidsgeïnduceerd gehoorverlies is een permanent gehoorverlies dat wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus. Het gehoor verslechtert geleidelijk aan door de blootstelling aan lawaai.
Overmatige blootstelling aan lawaai is een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies.
Wanneer u een door lawaai veroorzaakt gehoorverlies heeft, zijn de haarcellen in uw binnenoor beschadigd door de blootstelling aan lawaai. Het vermogen van de haarcellen om geluid op te pikken en door te geven aan de hersenen wordt daardoor verminderd. Een door lawaai veroorzaakt gehoorverlies is daarom een vorm van perceptief gehoorverlies.
Gehoorverlies db wordt veroorzaakt door blootstelling aan buitengewoon hard geluid gedurende langere perioden, bijvoorbeeld op de werkplek of bij het luisteren naar harde muziek tijdens concerten of op uw smartphone. Het kan ook worden veroorzaakt door direct geluid met een heel hoge intensiteit. Bijvoorbeeld geweerschoten, luchthoorns of vuurwerk.
U kunt een door lawaai veroorzaakt gehoorverlies voorkomen door het volume te verlagen, de tijd die u aan het harde lawaai wordt blootgesteld te verminderen en gehoorbescherming te gebruiken.
Kan geluidsgeïnduceerd gehoorverlies worden omgedraaid of is er een remedie voor door lawaai veroorzaakt gehoorverlies. Helaas is dat niet het geval. Als de haarcellen in het binnenoor eenmaal zijn beschadigd door blootstelling aan lawaai, kunnen ze niet meer worden hersteld. Maar door lawaai veroorzaakt gehoorverlies kan wel worden behandeld.
Hoe behandelt u geluidsgeïnduceerd gehoorverlies? Normaal gesproken wordt lawaai-geïnduceerd gehoorverlies behandeld met behulp van hoortoestellen, als het jaren lang beschadigingen heeft opgelopen komt men uit bij een hoortoestel voor zwaar gehoorverlies.
Nieuwste ontwikkelingen gehoorapparaten
De technologie is de afgelopen decennia sterk verbeterd, maar in de kern bestaan hoortoestellen uit vier basisonderdelen: een microfoon, een processor, een ontvanger en een voedingsbron. De microfoon pikt de geluiden in uw omgeving op en geeft deze door aan de processor. De processor verbetert het signaal en geeft het door aan de ontvanger, die het versterkte signaal doorstuurt naar de gehoorgang. De voedingsbron, of de batterij, stuurt het systeem aan.
De hoortoesteltechnologie kan worden beschouwd als geavanceerd of als basis, gebaseerd op de geavanceerdheid van de processor. Zelfs de huidige digitale basishoortoestellen bieden veel meer voordelen dan de beste hoortoestellen van de vorige generaties.
Nieuwe en geavanceerde hoortoesteltechnologie.
Naarmate het niveau van de technologie toeneemt, worden digitale hoortoestellen automatischer en hebben ze meer functies om u te helpen communiceren in moeilijke luistersituaties. De laatste technologie betekend echter een hogere prijs, maar ook grotere voordelen. De volgende functies worden vaker aangeboden in geavanceerde hoortoestellen.
Een vrouw plaatst een klein hoortoestel.
De digitale hoortoestellen van vandaag de dag kunnen
aangepast aan uw specifieke type gehoorverlies.
De beste geluidsverwerking en frequentierespons
Alle hoortoestellen verwerken geluid, wat betekent dat wanneer geluid in het hoortoestel terechtkomt, het in stukken moet worden gesplitst (soms “kanalen” genoemd) en gedigitaliseerd voordat het kan worden versterkt. Hoe beter het hoortoestel, hoe meer flexibiliteit het heeft om geluiden te “brokken” die zijn aangepast aan uw unieke gehoorverliesrecept. Als u bijvoorbeeld alleen gehoorverlies in de hoge frequenties heeft, kan een beter gemaakt hoortoestel alleen die geluiden versterken, terwijl een lager model geluiden in de midden en hoge frequenties kan versterken. Deze aanpassing van het hoortoestel wordt de frequentierespons genoemd.
Bluetooth-compatibiliteit
Bluetooth-compatibiliteit is een draadloze functie die het mogelijk maakt om hoortoestellen te verbinden met mobiele telefoons en andere apparaten die gebruik maken van Bluetooth, vaak via een tussenliggend apparaat. Bluetooth-technologie heeft de mogelijkheid om de signaal-ruisverhouding te verbeteren en terugkoppeling van de microfoon te elimineren, omdat het signaal de microfoon omzeilt en direct in de processor van het hoortoestel terechtkomt. Een Bluetooth-verbinding heeft ook minder kans op interferentie, die kan optreden bij een FM-systeem (zie hieronder onder basisfuncties).
Kunstmatige intelligentie
Sommige hoortoestellen hebben een functie waarmee ze uw voorkeuren kunnen “leren”, een type AI of kunstmatige intelligentie. Door de volume-instellingen en programmavoorkeuren voor bepaalde geluidsomgevingen te loggen, kunnen de hoortoestellen deze veranderingen automatisch beginnen te maken wanneer de omgeving wordt gedetecteerd. Na verloop van tijd is het minder nodig om handmatig aanpassingen te doen.
Apps
Veel van de huidige geavanceerde hoortoestellen worden geleverd met smartphone-apps, zodat de gebruiker aanpassingen kan maken, contact kan opnemen met zijn of haar audicien en de levensduur van de batterij kan controleren. Het belangrijkste is dat sommige van deze apps werken als luisterhulpmiddelen, door telefoongesprekken of andere geluidsbronnen rechtstreeks naar de hoortoestellen van de gebruiker te sturen. Sommige kunnen ook spraak in tekst omzetten en verschillende talen vertalen.
Oplaadbare batterijen
Steeds vaker worden hoortoestellen geleverd met oplaadbare batterijen, waardoor een persoon kan stoppen met het verwisselen van kleine knoopjesbatterijen. De verwachting is dat deze de komende jaren op grote schaal beschikbaar zullen zijn met de meeste hoortoestelmodellen en dus ook voor een hoortoestel voor zwaar gehoorverlies.
Veel nieuws, maar ter afsluiting het belangrijkste
Wanneer u denkt een probleem te hebben met uw gehoor, wacht dan niet te lang, wacht liever te kort. Geen enkele audicien of KNO-arts zal u scheef aankijken wanneer u een keer te vaak laat controleren of er iets mis is. Loop gerust eens binnen bij de audicien, maak een afspraak wanneer u alleen maar denkt dat er misschien iets mis zou kunnen zijn. Het kan wel eens voorkomen dat u gelijk hebt en er niets aan de hand is, dat hopen we allemaal.
Maar doofheid en gehoorverlies zijn in de meeste gevallen niet te genezen met medicijnen. De minst invasieve correctie is een gehoorapparaat, een conciliair implantaat wordt geplaatst via een operatie, met alle gevaren die daarmee verbonden zijn. Gehoorverlies is altijd ingrijpend, gehoorschade is in de meeste gevallen niet te repareren.
Ga dus op tijd of te vroeg naar de arts of audicien, test je gehoor en voorkom dat u een hoortoestel voor zwaar gehoorverlies of een normaal hoorapparaat nodig gaat hebben!