De voordelen van visolie voor de gezondheid

Het is al lange tijd bekend dat vis gezondere vetten bevat dan dierlijke producten. Je hebt waarschijnlijk weleens het advies gehoord dat 1 of 2 keer per week vette vis eten gezond is. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Inmiddels is visolie vrij verkrijgbaar als voedingssupplement. Veel mensen gebruiken het en jaarlijks wordt er wereldwijd 1 miljard liter geproduceerd. Dat geeft aan hoe populair het product is.

Het winnen van visolie

Voor 1 miljard liter visolie is ongelooflijk veel vis nodig. Afhankelijk van de soort heb je per liter olie tussen de 20 en 100 kilogram vis nodig. Door de vis te koken komt vocht en olie los. Daarna volgt het persen en centrifugeren om de olie los te maken van de rest.

De toedieningsvormen van visolie

Wanneer je kiest voor losse visolie heb je drie alternatieven. Dat zijn tabletten, capsules en vloeibare olie in een fles. Het is niet zo dat een toedieningsvorm de voorkeur geniet. Het is met namelijk afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Tabletten en capsules zijn handig omdat je altijd precies de juiste dosering neemt. Je bent niet druk met het afmeten of afwegen van de exacte hoeveelheid. Een potentieel nadeel is het slikken van de capsules of tabletten. Sommige mensen hebben daar moeite mee of vinden het akelig. Jonge kinderen zijn ook niet altijd in staat om een tablet of capsule door te slikken. Bij olie in vloeibare vorm heb je die problemen niet. Hoewel de sterke smaak en geur van de olie hierdoor wel sterker naar boven komt. Lang niet iedereen vindt dat aangenaam. Bovendien dien je elke keer de dosering nauwkeurig af te meten.

Verschillen in de samenstelling van visolie

In winkels en op het internet vindt je talloze soorten visolie. Los van de toedieningsvorm is het belangrijk om rekening te houden met de samenstelling. Die is namelijk lang niet altijd identiek. Daarnaast speelt de prijs een rol. De beste visolie kopen helpt je om kosten te besparen en zorgt ervoor dat jij het ideale supplement voor jou inneemt.

Wat zijn de gezonde ingrediënten van visolie?

Vis is gezond omdat het een hoog gehalte omega-3-vetzuren bevat. Gemiddeld is dat ongeveer 30% van de totale hoeveelheid vet in een vis. Inmiddels vind je enthousiaste berichten over de aanwezigheid van omega-3-vetzuren in bijvoorbeeld een pakje boter in de supermarkt. Maar in visolie zitten meer ingrediënten die bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn bijvoorbeeld eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Artsen adviseren het eten van vette vis of het slikken van visolie wanneer je een hoog cholesterol hebt. Er zijn eigenlijk alleen maar veel aanwijzingen dat visolie gezond is. Want rechtstreekse verbanden zijn wetenschappelijk nog niet onomstreden aangetoond.