“Door smart solutions kunnen we werk en leven nu al leuker, gemakkelijker en beter maken.”

Als grote ICT organisatie sponsort Ordina de Solar challenge van team Twente. Het bedrijf werd sponsor van het solarteam om uiting te geven aan hun MVO en om technologie in de praktijk te brengen. “Door de optimalisatie van processen kunnen dergelijke technologische oplossingen gekopieerd worden en ergens anders ook waarde toevoegen. We staan voor ‘ICT, maar dan voor mensen’ en we geloven in samen duurzaam innoveren. Die twee komen prachtig samen in de smart solution voor het solarteam.”

“Onze sponsoring vulden we in met een smart solution. Zo is er een systeem ontwikkeld dat met diverse informatiebronnen de optimale route kan bepalen. Denk daarbij aan sensoren voor temperatuur, kracht van de zon, roadkills, roosters, scherpe bochten. Dergelijke zaken zijn van invloed op de snelheid waarmee de coureur kan rijden. De sensoren bevinden zich in auto’s die voor het solar voertuig rijden en de info komt realtime via een satelliet bij de coureur binnen die daar eventueel de strategie mee kan bepalen. De sensoren monitoren ook de staat van de solar motor. We leverden inzicht in route-optimalisatiemethoden, technieken ontwikkelden de software waar die techniek op werkt.”

Realtime informatie

Van Tilborg: “We zien smart materials als bouwstenen die samen met businessexpertise, andere technologie en de juiste aanpak zorgen voor een smart solution. De ‘internet of things’ oplossing in de solar auto is daar een goed voorbeeld van. Een ander voorbeeld is de realtime sensoring van de Roompot wielerploeg. Bij wielerwedstrijden is strategie vaak nog belangrijker dan fietsen. Op het juiste moment demarreren, inhouden of kracht besparen zijn belangrijk. De ploegleiders maken cruciale beslissingen met de beperkte informatie die zij hebben. Met ons SMART traject helpen we de ploegleiders in de auto aan realtime informatie van de fietser. Denk daarbij aan getrapt vermogen, hartslag van de renners, trapfrequentie, snelheid en dergelijke. Aangevuld met informatie via andere bronnen zoals koersverloop en parcours, kan de ploegleider de juiste strategie bepalen. De sensorinformatie wordt getoond in een overzichtelijk dashboard en opgeslagen zodat deze beschikbaar blijven voor analyses.” Nog een voorbeeld: “We maken winkelen tot een nieuwe beleving wat voor meer klanten in de winkel zorgt. Glas beplakt met folie zorgt voor doorzichtig of ondoorzichtig glas. Bij ondoorzichtig is het mogelijk via een beamer interactieve games op dat glas te projecteren. Het folie is het smart material, de smart solution is de game.”

Technologie ’cool’

Binnen Ordina werkt men aan smart solutions in de sectoren health, public en industry. “Virtual reality wordt ingezet voor onderzoek om het zelfbeeld van anorexia patiënten proberen te verbeteren en zo aan genezing te werken. Het wordt ook ingezet door een camera op een trein die realtime via beeldanalyse meekijkt langs  het spoor. Door smart solutions kunnen we werk en leven nu al leuker, gemakkelijker en beter maken.”

De innovaties in smart materials en smart solutions zitten in de lift. “Ik denk dat dit veroorzaakt wordt door een combinatie van factoren. De crisis is voorbij, technologie en smart materials worden steeds kleiner, sneller en goedkoper waardoor eerder een rendabele businesscase ontstaat. Ook de ‘adoptie’ van technologie speelt een rol. Slechts enkele jaren geleden was ICT technologie nerdy, nu vindt iedereen het ‘cool’.”

Te rigide regelgeving zorgt er soms voor dat de technologie niet zo snel groeit als zou kunnen. “Een voorbeeld daarvan is een drone die schimmel op aardappelvelden kan detecteren. Dat kunnen we niet verder ontwikkelen omdat de regels voor drones te scherp zijn, deze moeten altijd in het zicht van de ‘bestuurder’ zijn.” Van Tilborg stelt dat de poldercultuur in Nederland niet bijdraagt aan snelle wijzigingen in regelgeving. “Toch ben ik optimistisch, de innovaties blijven wel toenemen al is het soms minder snel dan door ons gewenst.”