De smeerolie van de Nederlandse maakindustrie
MATERIALS De eisen die gesteld worden aan leveranciers binnen de hightech industrie stijgen ongeremd. Richard Groot heeft er als Supervisor van Elastomer Research Testing B.V. (ERT) dagelijks mee te maken. Deze organisatie is een onafhankelijke geaccrediteerde onderzoek- en testlabaratorium voor rubber.
Het testlab ontwikkelt nieuwe recepten voor rubbermengels die moeten voldoen aan de allerhoogste eisen in de hightech industrie.
ERT is een Nederlands bedrijf met grote nationale en internationale hightech afnemers. Innovaties in de markt vereisen steeds nauwere toleranties en verbeterde rubber recepturen. Die nieuwe rubbersoorten moeten snel beschikbaar zijn en daarom zijn de lijnen kort en speelt rapid protyping een belangrijke rol.
“Innovaties vereisen steeds nauwere toleranties en verbeterde rubber recepturen,” zegt hij over ERT dat levert aan hightech bedrijven. “Het is belangrijk om meer te zijn dan een handelaar die producten levert en vervangt als dat nodig is. We kijken altijd of het product wel past bij de toepassing. Is de standtijd langer, of lekkage minder, bij gebruik van een ander materiaal? Voldoet het aan de laatste wetgeving?”
Goede materialen
Groot ziet in de markt meer vraag naar maatwerk. “Als je komt met een nieuwe oplossing, mede door nieuwe materialen, denken klanten ‘hé, als dit kan, dan kan dat misschien ook’.” De voedingsmiddelen sector is een goed voorbeeld van een sector waar de ontwikkelingen snel gaan. De nieuwe EC 1935 wet voor de voedingsmiddelenindustrie stelt eisen aan rubbers en kunststoffen. Groot: “Daar bestaat nog veel onzekerheid over, ook bij onze klanten. Als dienstverlener is het je taak om te zorgen voor de goede materialen en ook aan te tonen dat ze aan de eisen voldoen.”
Snelheid
‘Time to market’ is volgens Groot een van dé factoren om op te onderscheiden. “Het proces van schets tot tastbaar product is niet meer een kwestie van weken, maar dagen,” zegt hij. “Het kan voorkomen dat er in een ontwikkelproces iets aangepast moet worden omdat het totale systeem niet dicht is. Met rekenprogramma’s (FEA) en 3D-printing is het mogelijk om te bepalen of een dichting wel of niet gaat werken en om snel pasmodellen te leveren. Je moet in staat zijn om in enkele dagen een nieuw rubber product, in vorm én materiaal, te maken die de klant kan testen. Dit kan weken schelen.”
Controle
“Naast snelheid vraagt de markt ook om zekerheid. In prestatie en kwaliteit. Daarom vinden er uitgebreide productcontroles plaats. Dan gaat het om honderd% automatische controles met camera’s, maar ook
materiaalonderzoeken op consistentie en duurzame eigenschappen. Een dure CV ketel die lekt door een O-ring van tien cent is onacceptabel. Dan betaal je liever een cent meer als je weet dat het honderd% automatisch gecontroleerd is. Vroeger werd het geaccepteerd in de markt dat er een klein percentage minder functioneerde. Nu moet je de klant meer zekerheid bieden.”