MIDI

Wat is een actieve speaker?

Heb jij je wel eens afgevraagd wat een actieve speaker is? Zeker als je helemaal weg bent van muziek en geluid en als je thuis een studio hebt ingericht, dan weet je dat wel. In elke studio mag eigenlijk alleen het meest heldere geluid klinken. Zeker als je opnames gaat maken is dat cruciaal. Precies daarvoor doe je een beroep op studio monitors en om die reden is een gewone speaker niet goed genoeg. Als elke stem en elke nooit goed moet zijn, dan is studio monitoring ongekend belangrijk.

Elke nuance van het geluid moet hoorbaar zijn

Studio monitoring zorgt dat elke geluidsnuance hoorbaar is en in dat kader kun je gebruik maken van twee verschillende soorten studio monitoren: de aangedreven en ook wel actieve speaker genoemd en de niet aangedreven en dus passieve speaker. Kijken we naar de actieve speaker, dan ontdekken we dat die is uitgerust met een ingebouwde versterker. Daarmee is ook meteen het grote verschil met de passieve broer benoemd. Een actieve speaker sluit je heel eenvoudig aan op het stopcontact en een audiobron. De actieve speaker geldt dan ook als de perfecte speaker voor een thuisstudio en ook als rechtgeaard liefhebber van muziek en geluid van het best denkbare niveau.

Zet de studio technologie volledig naar je hand

Een goed ingerichte studio en studio monitoring luistert zeer nauw. De techniek moet steeds kloppen en zeker de juiste afstelling is een vereiste. Mocht je bijvoorbeeld vaker lagere frequenties in het geluid hebben, kies dan voor grotere woofers, want alleen dan geef je ruimte aan de meest krachtige bas. Centraal in de studio staat behalve de beste studio monitoring de aansturing van bij voorkeur een DAW computer. Met DAW en een computer kun je de volledige studio technologie naar je hand zetten. Ook de randapparatuur moet perfect in orde zijn en bij het bewerken moeten alle lijnen correct verlopen. En dan vergeten we nog de microfoons, die je speciaal hebt voor zang en die in die categorie ook nog weer allerlei verschillende modellen kennen.

In de studio draait alles om fine tuning en afstemming

Alles draait bij studio monitoring om de finetuning. En als je het over de juiste afstelling hebt, dan heb je het automatisch over de midi controller. Want hadden we het net over het belang van de DAW computer, door gebruik te maken van een midi controller kun je weer het beste uit de DAW software en VST instrumenten halen. Er zijn tal van verschillende midi controllers op de markt, onder meer uitvoeringen die via USB lopen. Midi staat overigens voor Musical Instrument Digital Interface. Dit is een protocol waarmee de instrumenten als het ware met elkaar kunnen communiceren.

Van heel eenvoudig tot zeer geavanceerd

Midi controllers sturen opdrachten naar een midi uitgerust apparaat. Het geldt als een zeer breed protocol ook voor onder meer triggeren van noten op een toetsenbord, het in- en uitschakelen van functies binnen het computerprogramma en het wijzigen van presets op de multi effectprocessor. Een midi controller biedt zelf geen geluid, het is een invoerapparaat voor met name midi keyboards en synthesizers. Er is ontzettend veel keuze, als het gaat om midi controllers. Je hebt ze zeer eenvoudig met een eenvoudige technologie, je hebt ze ook zeer geavanceerd om gelijktijdig verschillende functies te kunnen bedienen. Met de meest geavanceerde uitvoeringen van midi controllers kun je bijvoorbeeld tegelijk afspelen, muziek stoppen, pas je audioniveaus aan en laat je de software functies wisselen. Over technologie gesproken.

Het inrichten van de studio vraagt om kennis van zaken

Heb je een studio of wil je een studio inrichten, zorg dan voor steeds de perfecte afstemming en zorg ook dat je de gebruikte technologie echt begrijpt. Weet wat een actieve speaker kan en hoe die precies werkt en hetzelfde geldt eigenlijk voor de midi controller. Kennis is belangrijk, net als goed functionerende apparaten en de beste aansturing. Alleen dan zullen de studio opnames zijn zoals je dat in je hoofd en vooral in je oor hebt.