Kleiner, intelligenter en goedkoper

“In de automotive branche maken we bijvoorbeeld sensoren voor remsystemen, brandstofinjectiedruk, airconditioningsystemen, brandstoftransport en roetfilters. In de hedendaagse auto wordt van alles gemeten om de veiligheid te vergroten en om brandstofverbruik en milieubelasting te verlagen. Onze sensoren helpen daarbij.”

Innovaties

De sensoren zijn echter ook terug te vinden in alledaagse huishoudelijke apparaten zoals een haardroger. Daar zorgt een temperatuurgevoelige schakelaar ervoor dat er geen oververhitting optreedt. “Ook een wasmachine heeft beveiligingen die ervoor zorgen dat de machine stopt als de temperatuur te hoog wordt.” De sensorinnovaties leiden bij Sensata niet alleen tot nieuwe sensortechnologieën, maar ook tot het vervolmaken van bestaande sensoren en technologieën. Braaksma geeft een voorbeeld: “Tien jaar geleden ontwikkelden we sensoren voor het automatisch remsysteem ESP. Dat waren twee sensoren van 400 gram op de hoofdremcilinder en kostten samen 20 dollar. Nu heeft de sensor meer intelligentie, is nauwkeuriger, is een factor 10 kleiner en kost de helft.”

Marktgericht

Hoewel sensortechnologie tot één van de speerpunten binnen het topsectorenbeleid hoort, wordt Sensata daar niet extra door beïnvloed. “Wij kijken naar markttrends en –behoeften en ontwikkelen daar onze technologie voor. Onze Research & Development maakt wel gebruik van de geboden subsidies daarvoor, maar onze drijfveer is ‘wat vraagt de markt’? Ik merk wel dat er in het algemeen meer overleg en samenwerkingen tot stand komen nu onze technologie een speerpunt is, maar wij doen dat nu niet meer dan voorheen. Vanzelfsprekend werken we samen met anderen zoals de Universiteiten van Twente, Delft en Eindhoven, maar dat doen we al heel lang.”

Groeimarkt

Braaksma ziet de toekomst zonnig in. “Naarmate de wereld intelligenter wordt, neemt de vraag naar sensoren toe. We blijven dus de wind in de rug houden. China wordt een grote afzetmarkt omdat ook daar milieu en veiligheid een steeds grotere rol gaat spelen. We blijven ons focussen op de automotive branche, vrachtwagens, constructie-  en agromachines en gaan ons intensiever bewegen op de industriële markt. We onderscheiden ons daarbij met complexe sensoren die hun werk moeten doen in kritische applicaties.”