Bedrijfsleven en wetenschap slaan handen ineen

Dat moet de Technische Universiteit Eindhoven gedacht hebben toen zij enkele jaren geleden het initiatief nam tot het starten van een foundry (productiehuis) in de fotonica.

Die foundry werd Smart Photonics, een van de weinige producenten in de wereld die discrete componenten (basisonderdelen) en volledig geïntegreerde fotonische chips maken op basis van het halfgeleidermateriaal indium fosfi de. CEO Richard Visser: “Fotonische en elektronische componenten en chips worden met soortgelijke nanotechnologie gemaakt. Het idee om discrete componenten te integreren voor optische chips is enkele jaren geleden in Eindhoven ontstaan.”

Nieuwe functionaliteiten 
De fotonische chips gaan hun elektronische grote broer niet vervangen, maar zullen wel verandering teweegbrengen, denkt hij. “Met licht kun je bepaalde functies verbeteren of zelfs nieuwe functionaliteiten creëren. Zo kan meten veel nauwkeuriger, bijvoorbeeld in de lucht- en ruimtevaartsector. Maar denk ook aan de tele- en datacommunicatie, waar het communiceren met licht rechtstreeks kan gebeuren, van router tot router. Je kan dan veel meer data dan nu tegelijkertijd verzenden.”

Met een Smart Photonics-kantoor op de campus, gebruik van de clean room, twee medewerkers die een dag per week aan de universiteit werken en meerdere gezamenlijke onderzoeksprogramma’s, is de samenwerking tussen Smart Photonics en de TU Eindhoven hecht. “De universiteit genereert kennis en werkt hard aan een standaard in dit vakgebied. Anderen uit de regio zorgen voor het design, wij voor de productie. Een bedrijf voor het verpakken van de chips is nu in oprichting. We versterken elkaar. Om dit succes vast te houden is het van belang dat we de handen ineen slaan.”