VPN

Wat is VPN en hoe kan het je helpen

VPN in het kort

Een VPN doet dienst als een beveiligde tunnel tussen een of meer apparaten. Als je verbonden bent met een VPN-service, gaat al het verkeer van je apparaat via deze server voordat het internet bereikt. Wanneer je verkeer via deze server gaat, wordt het versleuteld. Je wordt niet gehackt, gevolgd of gecontroleerd.

Wanneer je verkeer via een VPN wordt verzonden, wordt het versleuteld.

In het begin waren VPN’s handig voor organisaties of bedrijven die hun eigen netwerken bezitten. Zo kan een bedrijf een eigen netwerk hebben dat via een VPN kan worden aangesloten, zodat de medewerkers van het bedrijf ook op zakenreis toegang hebben tot dit netwerk. Dan is het netwerk veilig en kunnen belangrijke bestanden ook worden opgeslagen en verstrekt aan mensen die gebruikmaken van het bedrijfsnetwerk.

Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen VPN’s echter om puur persoonlijke redenen. Dit kan zijn om je te beschermen tegen aanvallen van hackers op openbare netwerken, om je te verbergen voor autoriteiten, internetserviceproviders en anderen die je verkeer willen volgen, om geoblocking te omzeilen, … 

Het is niet zo dat je zelf een VPN-verbinding hoeft op te zetten. Dit is mogelijk, maar het is ongelooflijk moeilijk en geavanceerd. Gelukkig zijn er tegenwoordig enkele VPN-diensten die goede programma’s hebben die je kunt downloaden en gebruiken tegen een gunstige prijs. Je kunt de verschillende providers vergelijken op VPN Deals.

Voordelen van een VPN-dienst?

De reden waarom VPN’s zo populair zijn, is dat er veel voordelen zijn aan het gebruik van VPN’s. Hier schetsen we enkele van de voordelen die VPN-services je kunnen bieden. Over het algemeen wenden de meeste mensen zich tot VPN’s om te profiteren van een of meer van de volgende voordelen:

Verberg je IP-adres

Ten eerste kun je met een VPN je IP-adres verbergen. Zodra je verbinding hebt gemaakt met een VPN-server, zal het voor buitenstaanders lijken alsof je het IP-adres hebt van de server waarmee je verbonden bent, in plaats van je eigen IP-adres. Dit is een groot voordeel omdat je online veel anoniemer bent omdat niemand je activiteiten kan volgen.

Omzeiling van geo-blocking

Misschien wel de meest voorkomende toepassing van VPN’s vandaag is het omzeilen van geoblocking. Enkele streamingdiensten en dergelijke zijn nu alleen in bepaalde gebieden beschikbaar. Met een VPN kun je verbinding maken met een Amerikaanse server en dus met een Amerikaans IP-adres. Je kunt je streamers laten zien dat je in de Verenigde Staten bent, en je kunt de geoblokkeringen doorbreken. Via de server in de VS kun je bijvoorbeeld naar de Amerikaanse Netflix kijken met een uitgebreider aanbod. 

Betere online-beveiliging

Wanneer je een VPN-dienst gebruikt, wordt al je verkeer versleuteld. Dit geeft je een enorm voordeel, aangezien het veel moeilijker zal zijn om je te hacken of je internetverkeer te verstoren. Op die manier kun je je dankzij de encryptie veel veiliger online bewegen. Het zal een beetje zijn alsof je in een schild loopt.

De beste VPN-diensten hebben vaak een versleuteling die vergelijkbaar is met die van de beste militaire verdedigingswerken, zodat het voor de hand ligt dat deze moeilijk te penetreren is voor hackers en dergelijke. Als je een VPN moet gebruiken voor online beveiliging, raden we bijvoorbeeld NordVPN aan.

NordVPN

NordVPN is ook een goede VPN-service. NordVPN is voor de meeste dingen een oude klassieker. Daarom is de dienst zo populair. NordVPN heeft meer dan 6000 servers in meer dan zestig landen.

Voor beveiliging heeft NordVPN een uitgebreide logban (zero log). Natuurlijk heeft NordVPN ook een kill-schakelaar en de coderingssterkte is vergelijkbaar met die van het Amerikaanse leger. Je kunt er dus zeker van zijn dat je niet in de gaten wordt gehouden.

Nieuw voor NordVPN

Er is een nieuwe Mac-functie in de nieuwe presets, waar je NordVPN kunt starten met aangepaste instellingen en de software of website van je keuze. VPN-services kunnen worden verbeterd voor downloads, surfen op het web of snelheid, zoals het automatisch openen van streamingdiensten in je browser of het openen van je favoriete Torrent-applicaties.

NordVPN’s Dark Web Monitor is een bonusfunctie die je waarschuwt als je e-mailadres ergens opduikt op het dark web – wat erop kan wijzen dat je persoonlijke gegevens mogelijk zijn blootgesteld in een datalek. Dit werkt nu alleen op iOS- en Androidapps, maar we hopen dat het binnenkort ook op je computerdesk verschijnt.

Er is ook een nuttige wijziging in de Windowsversie, waar de kaart op intelligente manier de locatiemarkering aanpast aan het zoomniveau. Op die manier hoef je niet te proberen veel overlappende markers in de gaten te houden.

Android heeft een updatefunctie die controleert of er een geschiktere server voor je is, en wanneer nodig opnieuw verbinding maakt. Meer factorauthenticatie beveiligt je account door meerdere controlepunten toe te voegen wanneer je inlogt op de site.

Het is een geweldige prestatie die NordVPN in een korte tijd heeft bereikt, vooral omdat het al een breed scala aan handige functies had.