patchkast

Wat gebeurt er allemaal in een patchkast?

Een kast of ruimte vol met kabels en knipperende lampjes: een patchkast ziet er vaak indrukwekkend uit. Maar wat gebeurt er precies in deze kasten, en voor wie zijn ze allemaal geschikt? In dit artikel kun je lezen welke onderdelen allemaal in de netwerkruimte (want dát is een patchkast eigenlijk) zitten, en wat ze doen. Misschien besluit je dat jouw onderneming er ook wel eentje kan gebruiken!

Een meterkast voor netwerkkabels

Een bedrijfspand kan eigenlijk niet zonder een goede patchkast, althans niet als je een beetje overzichtelijk te werk wil gaan. Patchkasten worden het hart van een netwerk binnen een bedrijf genoemd. Kantoren zijn zo gebouwd, dat de kabels allemaal door de muur lopen. Met kabels bedoelen we in dit geval ethernet of UTP kabels. Deze netwerkkabels lopen van de patchkast naar een werkruimte. Vaak zijn er in de werkruimte dan een aantal aansluitingen aanwezig waardoor je gemakkelijk apparatuur kunt voorzien van de juiste netwerkverbindingen.

Het centraal samen laten komen van netwerkkabels heeft een aantal voordelen. Zo is het relatief makkelijk om nieuwe aansluitingen aan te leggen, en blijft alles overzichtelijk. In het patchpanel kunnen de kabels gemakkelijk gelabeld worden. Op deze manier is er in het geval van storingen snel te zien waar het euvel zich bevindt. Ook hoef je niet alle kabels te vervangen, als er nieuwe modems of routers moeten worden aangesloten. Een goedwerkende en overzichtelijk geïnstalleerd patchpanel zorgt dus vooral veel gemak en duidelijkheid bij problemen en vernieuwingen.

Servers aansluiten

Grote bedrijven hebben hun eigen servers, en hoewel deze steeds vaker in gecentraliseerde servergebouwen staan, hebben sommige bedrijven ze nog intern in hun eigen gebouw. Het is natuurlijk logisch om deze serverruimte samen te voegen met de patchkast. Zo kunnen beveiligde verbindingen met de server fysiek worden gelegd met de juiste kabels. De echte installateurs en onderhoudslui kunnen snel en efficiënt te werk gaan in deze ruimte als er iets fout mocht gaan. Overigens is het niet zo dat een patchkast alleen geschikt is voor hele grote bedrijven. Er is al een Patchkast te vinden die rond de 30x30x30cm is. Dus ook voor kleinere bedrijven kan het aan te raden zijn om te investeren in de juiste patchkast.

Wat heeft er voor zin als alles draadloos is?

Je vraagt je misschien af of patchkasten nog wel zinvol zijn als veel verbindingen draadloos gaan worden (wat ze nu in veel gevallen grotendeels al zijn). Toch blijft het handig om een centraal punt te hebben voor al je verbindingen. Hier kun je de routers en modems plaatsen die de WiFi verbindingen voor hun rekening nemen. Daarnaast kun je een patchkast uitstekend gebruiken voor lokale backups. Veel gaat in de cloud, maar de echte core van je bedrijf op een lokale plek opslaan en backuppen is altijd een goed idee. Je wil toch niet helemaal afhankelijk worden van de clouddiensten van derde partijen?