wifi printer

Hoe werkt een wifi printer?

Hoewel er printers bestaan die foto’s en documenten rechtstreeks vanaf opslagkaarten kunnen afdrukken, moeten de meeste printers op een computer zijn aangesloten om te kunnen functioneren. Moderne printers gebruiken doorgaans een USB-kabel om verbinding te maken met een computer of netwerklocatie. Sommige printers staan draadloze verbindingen toe, waardoor ze niet alleen op computers kunnen afdrukken, maar ook op andere Wi-Fi-apparaten.

Wi-Fi printing

Wi-Fi-printers maken niet rechtstreeks verbinding met een computer zoals USB- of andere bekabelde printers. In plaats daarvan maken deze printers verbinding met een lokaal draadloos netwerk en worden ze een netwerkmiddel dat beschikbaar is voor elke computer of ander draadloos apparaat dat op het netwerk is aangesloten. Wi-Fi-printers hebben de mogelijkheid om via een USB-kabel op een enkele computer te worden aangesloten, hoewel dit doorgaans de beschikbaarheid van de printer als netwerkmiddel beperkt.

Een Wi-Fi-printer installeren

Het installeren van een Wi-Fi-printer kunt u doen in maar twee eenvoudige stappen. De eerste stap is het verbinden van de printer met het netwerk, een proces waarbij je de uitzendnaam van het netwerk op het LCD-scherm van de printer selecteert of invoert en het netwerkwachtwoord invoert als dat bestaat. Zodra de printer verbinding heeft gemaakt met het netwerk, moeten stuurprogramma’s voor de printer worden geïnstalleerd op elke computer die de printer zal gebruiken. Afhankelijk van de printer worden de stuurprogramma’s mogelijk op een schijf geleverd of moeten ze worden gedownload van de website van de fabrikant.

Met welk type printer werken inktcartridges?

Inktcartridges werken met inkjetprinters. Inkjetprinters gebruiken meestal meer dan één printer cartridge om af te drukken. De meeste inkjetprinters gebruiken een combinatie van twee of vier cartridges, maar meer gespecialiseerde printers, zoals fotoprinters, hebben mogelijk 6 tot 12 inktcartridges nodig.

De meest voorkomende inkjetprinters gebruiken:

  • Twee cartridges: een zwarte en driekleurencartridge; of
  • Vier cartridges: zwarte, cyaan, magenta en gele cartridges

Security and Encryption

Uw draadloze netwerk kan open of versleuteld zijn. Om te voorkomen dat elke passerende vreemdeling met een smartphone uw internettoegang en toegang tot draadloze printers deelt, wilt u uw netwerk beveiligen. Draadloze printers kunnen worden ingeschakeld om te werken op beveiligde netwerken, soms met slechts een druk op de knop, waardoor ze alleen toegankelijk zijn voor gebruikers die het beveiligde netwerk heeft geverifieerd.

Wat zijn de voor- en nadelen van draadloze printers?

Weten wat u koopt en gebruikt, is van het grootste belang als het gaat om uw draadloze printer. Als u twijfelt, zijn hier een paar voor- en nadelen waarmee u rekening moet houden wanneer u overweegt een sprong in het draadloze netwerk te maken:

Voordelen

Ten eerste, als u een draadloze printer gebruikt, is er geen kans op verwarde of lelijke kabels. Iedereen in de buurt heeft de mogelijkheid om de draadloze printer te gebruiken in plaats van slechts één persoon. Het is toegankelijker.

De printer kan overal in huis of op kantoor worden geplaatst en werkt synchroon met uw draadloze netwerkprovider. Dit is ideaal voor kantooromgevingen, waar één printer een groot kantoor of meerdere verdiepingen kan bedienen zonder dat er een bekabelde verbinding met elk werkstation nodig is.

Een ander opvallend voordeel is dat u kunt afdrukken vanaf uw andere apparaten, zoals telefoon, tablet of zelfs uw camera, mits deze over ingebouwde wifi beschikt. Als u onderweg bent, maakt een draadloze printer het gebruik gemakkelijker op basis van een handsfree apparaat. Omdat er geen installatie bij betrokken is, bespaart u zeker een aanzienlijk bedrag. Ze werken binnen een budget van elk huis of kantoor.

Vermijd al die wirwar van extra draden en snoeren in uw huis of kantoor door een betaalbaar model te kiezen en de vruchten te plukken van de productieve workflows.

Nadelen

Draadloze printers hebben een toegangspunt nodig. Wanneer u de aankoop doet, moet u ervoor zorgen dat u ook een draadloze router heeft, anders moet u een toegangspunt kopen. De meeste moderne huizen en kantoren zijn gemaakt met draadloze netwerktechnologie, maar als uw woning niet aan de huidige normen voldoet, is het nadeel van het kopen van een draadloze printer het verkrijgen van een toegangspunt. Dat is de sleutel.

Als u up-to-date technologie gebruikt in een groot bedrijf of een groot thuiskantoor, kan het plaatsen van de draadloze printer een uitdaging zijn. Door de printer in de juiste positie te plaatsen, loopt u minder kans op storing.

Een laatste nadeel dat minimaal is, is beveiliging. Het hebben van de juiste beveiligingsinstellingen is optimaal om ervoor te zorgen dat uw draadloze printer veilig is en niet het risico loopt gehackt te worden, want zoals het geval is met alle met internet verbonden apparaten, kunnen kwaadwillende gebruikers op afstand toegang krijgen tot uw printer als deze niet met een wachtwoord is beveiligd.

De juiste printer kiezen

Wanneer u de beslissing heeft genomen om te investeren in een draadloze printer, hoe weet u dan welk model en welke stijl geschikt zijn voor de projecten die u dagelijks aanpakt? Het kiezen van de juiste printer is niet voor bangeriken. Er zijn veel dingen die u moet overwegen.

Is het waard om een draadloze printer te kopen?7

Weet je nog dat afdrukken een omvangrijk proces was, met kabels die door het hele kantoor en thuis slingerden, om er zeker van te zijn dat alle machines waren ingeschakeld om tegelijkertijd beschikbaar te zijn voor afdrukken? Niet meer. Draadloos printen heeft het professionele leven gemakkelijker, comfortabeler en absoluut gestroomlijnd gemaakt. Of u nu Google Cloudprinter of een gezond wifi-netwerk gebruikt, er is geen reden waarom u niet een nieuwe golf van draadloos afdrukken kunt starten.