Cloud computing is maatwerk

Drie manieren voor de invulling van een cloud

Volgens Bos, National Technology Officer van Microsoft, zijn er drie basismogelijkheden om invulling te geven aan cloud computing. De eerste is Software as a Service, waarbij de gebruiker direct een toepassing uit de cloud gebruikt. De tweede is Platform as a Service, waarbij het platform, waar je bijvoorbeeld software in ontwikkelt, vanuit de cloud wordt aangeboden en de gebruiker een eigen (maatwerk) toepassing op dat platform gebruikt. De derde is Infrastructure as a Service, waarbij de cloudbeheerder zorg draagt voor alleen het ‘laagste’ deel van de infrastructuur van een organisatie. “Het grootste verschil is de mate waarin je het beheer bij derden onderbrengt”, zegt Bos. “Zo houd je bij Infrastructure as a Service de meeste controle over IT-processen, wat handig kan zijn wanneer je als bedrijf werkt met specialistische, op maat gemaakte systemen, waarbij het een flinke investering zou vereisen om dat systeem volledig als een ‘software service’ in de cloud te zetten.”

Geen voorfinanciering

Hoe meer je onderbrengt in de cloud, hoe groter de economische voordelen zijn. Bos voorziet dan ook grote kansen voor nieuwe bedrijven in bijvoorbeeld het MKB, die bij aanvang volledig gebruik maken van de mogelijkheden van cloud computing. “Eerder vroeg een bank of andere geldverstrekker meteen hoe je de voorfinanciering van IT-infrastructuren dacht te regelen, maar daar is nu geen sprake van. Je hoeft niet in hardware of software te investeren en betaalt alleen voor het werkelijke gebruik.”

Economy of scale en economy of skill

Behalve een kostenvoordeel door de ‘economy of scale’ spreekt Bos ook van een ‘economy of skill’, een toename van de inhoudelijke waarde van de IT-diensten. Door concentratie van IT-infrastructuur en -diensten kunnen IT-specialisten van bedrijven en overheden zich meer toeleggen op de dienstverlening. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat een groter, centraal beheerd datacentrum beter is te beveiligen dan een kleiner datacentrum in eigen beheer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *