Blockchain technologie: wat zit er achter de Bitcoins?

Het onderwerp heeft al de krantenkoppen gehaald in grote kranten en portalen over de hele wereld. Cryptocurrencies kwamen met alles en de Bitcoins zijn het vlaggenschip van het moment. Maar ondanks alle commotie rond de digitale munten begrijpen veel mensen niet precies hoe dit universum werkt.

Twijfels zoals “wat is de prijs van Bitcoin vandaag de dag” en “hoe koopt u Bitcoins” komen tegenwoordig vaak voor. Een andere veelgemaakte fout is te geloven dat Bitcoin en blockchain synoniemen zijn. In feite zijn ze dat niet en u zult het verschil tussen deze termen later in dit artikel begrijpen.

De relatie tussen hen kan worden vergeleken met de opkomst van het schrijven. De Sumeriërs begonnen te schrijven om geld te tellen. Zoals we vandaag de dag echter zien, wordt schrijven gebruikt voor andere doeleinden dan wiskunde.

In het geval van Bitcoin en blockchain is het idee hetzelfde:

Blockchain technologie is een openbaar grootboek (of rekeningboek) dat een virtuele valutatransactie registreert (de meest populaire is Bitcoin), zodat dit register betrouwbaar en onveranderlijk is. Maar de blockchain technologie is niet noodzakelijkerwijs beperkt tot de aankoop of verkoop van Bitcoins of andere cryptocurrencies.

Blockchain: wat is

Blockchain-technologie is een soort database, waarin alle informatie over Bitcoins-transacties wordt opgeslagen. Het meest interessante is dat dit grote bestand toegankelijk is voor alle gebruikers.

Op deze manier heeft u toegang tot deze database vanaf uw computer en ziet u een onderhandeling die plaatsvond tussen twee personen: een in China en een andere in Duitsland, bijvoorbeeld.

De details over wie er bij betrokken zijn, zijn niet te achterhalen, omdat alles versleuteld is. Maar je weet dat die transactie heeft plaatsgevonden en dat ze voor altijd in de blockchain is opgenomen.

En we spreken voor altijd in de letterlijke zin van het woord. Het is immers niet mogelijk om een transactie ongedaan te maken of te wijzigen nadat deze in het systeem is ingevoerd. Met andere woorden, u kunt niet teruggaan als u spijt heeft van de verkoop van uw Bitcoins.

Eenvoudig gezegd is de blockchain een keten van blokken, vandaar de naam, die deel uitmaken van een collectief registratiesysteem. Dit betekent dat de informatie niet op één plaats wordt opgeslagen, want in plaats van in één enkele computer wordt alle informatie in de blockchain verdeeld over de verschillende computers die ermee verbonden zijn.

Bitcoin en Blockchain: hoe werkt het?

Het lijkt op het eerste gezicht erg complex, maar het is niet zo moeilijk om te begrijpen hoe de blockchain werkt. De technologie is vrij innovatief en is een van de redenen waarom Bitcoin de genade van investeerders over de hele wereld heeft gekregen.

Zoals gezegd is het woord blockchain een keten van blokken. Elk blok wordt gevormd door verschillende informatie over de verschillende transacties en heeft een unieke digitale handtekening, genaamd Hash of Proof of Work. Deze handtekening fungeert als een vingerafdruk van het blok en helpt om meer veiligheid te geven aan het proces, omdat alles gecodeerd is.

Deze Hash fungeert als een schakel tussen de blokken, aangezien een blok zijn eigen Hash laadt en ook de Hash van het vorige blok. Hiermee wordt de keten die meerdere informatieblokken met elkaar verbindt, gevormd.

De mijnwerkers zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van de informatie in blokken en het samenvoegen van het ene blok met het andere. Je hebt waarschijnlijk wel eens van ze gehoord, toch? Deze mensen verzamelen de transacties die nog niet zijn aangegaan in een blok en voegen ze toe aan de blockchain met de juiste Hash.

Om dit te doen moeten echter complexe berekeningen worden uitgevoerd, die vandaag de dag alleen nog maar door meerdere krachtige computers worden gedaan. In ruil daarvoor ontvangen de mijnwerkers een beloning in Bitcoins voor de geleverde dienst door de informatie te valideren.

Elk blok heeft een maximale capaciteit en wordt in een constant ritme gecreëerd, zoals een frequentie van een lied of een hart. In het geval van Bitcoin worden er ongeveer elke 10 minuten nieuwe blokken aan het netwerk toegevoegd.

In deze periode worden dus verschillende Bitcoins-aankoop- of -verkooptransacties tussen gebruikers gecontroleerd en aan de blockchain toegevoegd. Pas nadat een heel blok is gevuld en geverifieerd kan een hoeveelheid van de valuta de virtuele portemonnee van de gebruiker die het verkocht heeft verlaten en naar de portemonnee van degene die het gekocht heeft gaan.

Als u bent ingelogd op het netwerk, kunt u de versleuteling voor diezelfde transactie zien. Echter, zonder de identiteit van de betrokkenen te kunnen zien of dit proces te kunnen veranderen. Aangezien deze blokken zijn verzegeld met vrij complexe cryptografische codes, is het praktisch onmogelijk om ze te schenden en te knoeien met de informatie die ze bevatten.

Is er enige interesse in het kennen van dit beveiligingsproces? Zie hieronder meer.

Is Blockchain veilig?

Als u zich zorgen maakt over de vraag of de blockchain technologie echt veilig is, weet dan dat dit een natuurlijke trend is. Een defect systeem kan immers gaten in de aanval van een hacker openen en daardoor veel hoofdpijn veroorzaken.

Om over veiligheid in verband met deze kwestie te praten, moeten we niet vergeten waar we het nu over hebben. Elk van de uitgevoerde transacties heeft een unieke code, dat wil zeggen een digitale handtekening. Deze code wordt door de gebruikers zelf geverifieerd en de transactie moet worden goedgekeurd om door middel van een blok in de blockchain te worden opgenomen.

Het toezicht op en de controle van al deze informatie gebeurt door de gebruikers die zelf op het netwerk zijn ingelogd, de zogenaamde mijnwerkers. Deze verificatie is een uiterst belangrijke stap om fraude te voorkomen.

Een andere factor die bijdraagt aan de veiligheid van dit proces is de Hashs. Elk blok heeft zijn eigen Hash, een specifieke cryptografische handtekening.

Zoals u al weet, heeft het blok naast het laden van uw eigen handtekening ook de Hash van het vorige blok opgeslagen. Dat maakt het werk van de hacker zo veel ingewikkelder.

Immers, om toegang te krijgen tot de informatie in een blok, zal het nodig zijn om de cryptografie van de Hash en ook van het vorige blok te ontcijferen. Aangezien alles als een keten is verbonden, zou dit proces achtereenvolgens moeten worden uitgevoerd en zou er praktisch geen einde aan komen.

Bovendien zou het, om de blockchain te bedriegen, nodig zijn om de gegevens die in elk van de verschillende computers die op het netwerk zijn aangesloten, zijn geregistreerd, te wijzigen. Voor deze fraude zou de computer van de hacker een grotere verwerkingscapaciteit moeten hebben dan het totaal van alle bestaande computers. Iets onpraktisch vandaag, vind je ook niet?

De veiligheid die het blockchain systeem biedt is zo relevant dat bedrijven en zelfs overheidsinstellingen interesse tonen in het gebruik van de technologie. Dit komt omdat het idee het niet alleen mogelijk maakt om gegevens te beschermen, maar ook om ze te delen met wie je maar wilt, zonder de controle over die informatie op te geven.

Wilt u weten hoe deze technologie kan ophouden iets exclusiefs te zijn voor Bitcoins en in ons dagelijks leven kan worden opgenomen? Meer informatie vindt u in de volgende paragraaf.

Blockchain: talloze mogelijkheden

De blockchain is vandaag de dag direct gekoppeld aan de Bitcoins, sinds de munt bijna tien jaar geleden werd gecreëerd. Ondanks de sterke band betekent het niet dat alles voor altijd zo blijft.

Veel enthousiastelingen geloven dat deze technologie de sleutel kan zijn tot een nieuwe manier om informatie op te slaan en te ontsluiten. Als we nadenken over dit nieuwe voorstel voor het delen en valideren van informatie, kunnen de mogelijkheden ontelbaar zijn.

Als we vandaag de dag het internet beschouwen als de meest efficiënte manier om informatie te delen met mensen over de hele wereld in een kwestie van seconden, kan blockchain een nieuw voorstel doen.

In het financiële systeem zien we bijvoorbeeld al een blockchain van het landschap veranderen. De verwachting is dat deze technologie zal helpen om de besturingssystemen te vereenvoudigen en een meer veilige omgeving, vrij van fraude, te behouden.

En we hoeven ons niet per se te beperken tot transacties waarbij geld en financiële activa betrokken zijn. Men gelooft dat dit nieuwe systeem kan worden gebruikt om andere zaken te archiveren en te delen, zoals muziek, kunst, stemmen en documenten.

Op dit moment bestuderen verschillende bedrijven, banken, universiteiten en overheden de blockchain technologie om te profiteren van de toepassingen ervan op de meest uiteenlopende gebieden.

Naast het praktische aspect en de veiligheid biedt de technologie van het moment nog een ander voordeel: het afzien van tussenpersonen. In de nabije toekomst bestaat de kans dat we gegevens kunnen delen of rechtstreeks van mensen over de hele wereld een aankoop kunnen doen, zonder dat we kosten hoeven te betalen aan bedrijven, winkels of banken.

Dit opent een scala aan mogelijkheden waarbij de blockchain kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld:

– Koolstofkredieten;
– Medische gegevens;
– Schooldossiers;
– Diploma’s;
– Identificatiedocumenten, zoals paspoorten;
– Autoregistraties;
– Onroerend goed records.

Enthousiastelingen geloven dat het met behulp van deze technologie mogelijk zal zijn om informatie en objecten van waarde op een geheel nieuwe manier te catalogiseren, te traceren, te certificeren en te authenticeren. En beter nog: zonder overgeleverd te zijn aan vergoedingen en bureaucratie.

Met het voordeel van het bieden van veiligheid en het toegankelijk zijn voor elke gebruiker, aangezien alles wordt vastgelegd in een grote database die wordt gedeeld met gebruikers over de hele wereld.

Ondanks de grote verwachting rond de blockchain is het nog niet zeker dat het echt in ons dagelijks leven zal worden opgenomen. Maar het is altijd goed om een oogje in het zeil te houden voor veranderingen die zich snel kunnen voordoen.