Wat is crypto en wat kan je ermee
Cryptomunten krijgen veel aandacht in de nieuwsmedia. Bitcoin is daarvan de bekendste en die zullen we in dit artikel gebruiken, als het om een cryptomunt gaat. Je kunt met het beleggen in Bitcoin grote koerswinsten maken, maar er zijn ook grote risico’s en er wordt ook geld mee verloren. Een belangrijk punt bij beleggen is het vertrouwen en het geval van een cryptomunt als de Bitcoin zijn daar twijfels over. De prijs wordt puur bepaald door vraag en aanbod. Van dat laatste weten we dat er een limiet is aan het aantal Bitcoins dat in totaal kan worden aangemaakt. Er is echter geen onderliggende waarde en er zijn geen garanties. Is het een hype? De toekomst zal het leren. Dit artikel gaat in op cryptografie, dat de basis vormt voor de cryptomunten.
Cryptografie
De cryptografie houdt zich bezig met de versleuteling (of vercijfering) van gegevens. Je kunt bijvoorbeeld een boek gebruiken, en pagina-, regel- en woordnummers doorgeven aan een ontvanger, waarbij die nummers een bericht vertegenwoordigen. Als die ontvanger hetzelfde boek gebruikt, dan kan die daarmee je boodschap ontcijferen. Er bestaat natuurlijk de kans dat iemand anders er achter komt welk boek wordt gebruikt en dan dus ook het bericht kan ontcijferen. Dat is natuurlijk niet gewild. Daarom zijn er wiskundige formules (algoritmes) bedacht, die door gebruikmaking van een geheime sleutel, gegevens onherkenbaar maakt. De ontvanger van het zo versleutelde bericht heeft eerder de geheime sleutel gekregen en kan ook weer met een wiskundige bewerking met die sleutel het bericht ontcijferen. Omdat verzender en ontvanger dezelfde geheime sleutel gebruiken, wordt dit symmetrische versleuteling genoemd. Later werd de asymmetrische versleuteling ontwikkeld. Dan versleutelt de verzender een bericht met een geheime sleutel, maar kan de ontvanger met een andere sleutel, de publieke sleutel genoemd, het bericht ontcijferen.
Valse berichten
Een belangrijk probleem van een symmetrisch algoritme is dat niet alleen een bericht kan worden ontcijferd als men de geheime sleutel heeft bemachtigd, maar kan die ook zelf berichten met dezelfde geheime sleutel, die dan dus niet zo geheim meer is, versturen. De ontvanger heeft dan niet in de gaten, dat die een bericht van een onbekende ontvangt. Bijvoorbeeld in oorlogssituaties kan men de andere partij zo met valse berichten voeden, die grote gevolgen kunnen hebben. Asymmetrische algoritmes hebben dit nadeel niet. De verzender hoeft de geheime sleutels aan niemand anders te geven, alleen de publieke sleutel, die wel uniek is voor de verzender. Als de ontvanger met die publieke sleutel een bericht kan ontcijferen, dan is dus ook bekend van wie het bericht afkomstig is. Dat wordt een digitale handtekening genoemd. Ook kan men zo nagaan of het bericht is gewijzigd, nadat het door de verzender is verzonden.
Waarom niet altijd asymmetrisch versleutelen
Ten opzicht van een symmetrisch algoritme heeft een asymmetrische twee voordelen. Ten eerste hoeft de geheime sleutel aan niemand te worden gegeven en ten tweede kan de ontvanger nagaan of het geen vals bericht is. Maar er is ook een nadeel en dat is dat asymmetrische algoritmes meer rekenkracht vereisen dan een symmetrische, en dus kost het versleutelen meer tijd. Een van de manieren waarop dit wordt opgevangen, is dat zeer regelmatig symmetrische sleutels worden uitgewisseld met een asymmetrisch algoritme. Dan heeft de ontvanger de zekerheid van wie de geheime sleutel afkomstig is en wordt die geheime sleutel gebruikt totdat een nieuwe wordt ontvangen.
Hashing
Om niet een heel bericht met een asymmetrisch algoritme te vercijferen om te kunnen controleren of een bericht is gemodificeerd, wordt er een zogenoemde hash van het bericht gemaakt en er aan toegevoegd. Dat is als het ware een soort samenvatting. Die heeft twee belangrijk eigenschappen. Ten eerste is het bijna onmogelijk dat verschillende berichten hetzelfde hash-resultaat opleveren. En ten tweede is van een hash niet de inhoud van de boodschap te herleiden. Met andere woorden, de ontvanger voert dezelfde hash-operatie uit en als het resultaat hetzelfde, dan is het bericht onveranderd sinds zijn verzending.
Blockchain
Voor Bitcoin wordt een zogenoemde blockchain toegepast, maar die kan ook voor allerlei andere gegevens worden toegepast. Want daar hebben we hier over: gegevens. Bij een blockchain worden blokjes gegevens in een keten opgenomen en zijn gerelateerd. Die blokjes kunnen bevoordeeld transactiegegevens bevatten. Elk blokje wordt afgesloten met een hash. Die wordt ook in het volgende blokje opgenomen. Een blokje bestaat zo uit de hash van het voorgaande blokje, nieuwe gegevens en een afsluitende hash over het geheel. De nieuwe gegevens kunnen van diverse gebruikers zijn. Daarom hebben de gegevens van een gebruiker diens digitale handtekening. Zo wordt een decentraal systeem gerealiseerd, waarbij gegevens op diverse knooppunten wordt gedupliceerd.
Bitcoin kopen
Je wilt investeren in Bitcoin en je vraag is, hoe kan je bitcoin kopen met iDEAL. Dan kan dat online. Je maakt een zogenoemde wallet aan, in andere woorden een portemonnee, koopt Bitcoin die in je wallet worden geplaatst en betaalt met iDEAL. Zo eenvoudig is dat.