Nervus Medianus
In de bovenarm en bij de schouder vertakt de nervus medianus zich van de plexus brachialis. De zenuw strekt zich in eerste instantie uit over de lengte van de bovenarm, waar hij parallel loopt aan de brachiale slagader. Een deel van het pad volgt de mediale zijde van de arm, ter hoogte van zowel de biceps brachii als de brachialis spier.
Voor een groot deel van het traject loopt de nervus medianus naast de slagader. Uiteindelijk steekt hij echter over en komt hij in de kubusvormige fossa van de elleboog terecht. De nervus medianus Loopt verder door de onderarmtot uiteindelijk door de carpale tunnel, waar hij de hand binnengaat.
Omdat de zenuw zo lang is, bevat hij veel belangrijke takken. Hij bedient dan ook enkele spieren over de hele lengte van de arm. Door zijn lengte is de nervus medianus gevoelig voor aandoeningen. Zo zijn er onder andere letsels die de verlamming van de nervus medianus veroorzaken. Bij een volledig nervus medianus letsel is, ontstaat een “klauwhand”.
De nervus medianus en de hand
Mensen hebben lang gezocht naar de werking van de hand als gereedschap. Ook de technologie is nog steeds bezig de hand na te maken, zowel voor de robotica als om beschadigde ledematen te vervangen.
Hoe is het mogelijk dat een enkele zenuw er voor zorgt dat de hand werkt zoals alleen de menselijke hand dat kan? En vooral; hoe vinden we een manier om de nervus medianus een prothese te laten bedienen?
Wanneer de nervus medianus volledig uitvalt, ontstaat een klauwhand. Om de hand weer functioneel te maken zouden onderzoekers een nieuwe, technologische verbinding moeten maken tussen het brein en de hand. Nu moeten er bij bionische implantaten nog steeds computers ingezet worden, maar dat kan snel veranderen door de chip-technologie die in ontwikkeling is.
Nervus medianus innervatie
De nervus medianus innerveert, bedient niet alleen de hand, maar ook verschillende spieren in de arm. Dat brengt een gevaar met zich mee voor de ontwikkeling van bionische implantaten. Er zullen veel proeven gedaan moeten worden en veel onderzoeken, maar er is hoop.