M. Pronator Teres

M. pronator teresPronator Teres is een spier in de onderarm. Het belang van deze spier is vooral zichtbaar bij het proneren van de onderarm. Dat is het draaien met de handpalm naar beneden gericht.

Pronator Teres syndroom

Het Pronator teres syndroom veroorzaakt pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de onderarm en de hand. Het proneren van de hand kan dit letsel veroorzaken en verergeren.

Symptomen van het pronator teres syndroom

Tintelingen of gevoelloosheid in de handpalm, duim en drie vingers, maar niet de pink.
Er zal een pijnlijk gevoel zijn in de onderarm en tederheid bij het voelen of drukken op de M. pronator teres spier.

De kracht zal afnemen in de duim en de eerste drie vingers, maar ook bij het indraaien van de onderarm en het buigen van de pols.

Diagnose
Bij een test om de diagnose te stellen zal een arts het proneren van de onderarm en flexie of buiging van de pols weerstaan.
Als de pijn wordt gereproduceerd, kan dit wijzen op het pronator teres syndroom.

Wat veroorzaakt het syndroom?
Het vasthouden van een object en draaien van de pols. Dit soort bewegingen komen voor bij racketsporten, roeien en gewichtheffen.

De redenen hiervoor zijn een toename van spiermassa bij de M. pronator teres spier.
Het komt bij vrouwen vier keer zo vaak voor als bij mannen!

Elektrotherapie is een optie bij de behandeling. Ultrageluid interferentietherapie en transcutaneelektrische zenuwstimulatie (TENS) zijn voorbeelden van technologische therapie.

pronator teres

Echografie
Echografie is de meest gebruikte vorm van elektrotherapie in de sport. Ultrasound is een vorm van mechanische of geluidsenergie, maar dan wel bij zeer hoge frequenties die het gehoorvermogen van de mens te boven gaan.
Interferentie therapie (IFT) maakt gebruik van laagfrequente elektrische stimulatie van de zenuwen om een fysiologische reactie te creëren. De elektrische frequentie wordt ritmisch verhoogd en weer verlaagd in amplitude. Dat reageert met de spieren en weefsels. Het is het meest effectief wanneer het wordt gebruikt in combinatie met ultrageluid.

TENS
TENS kan zowel bij hoge als bij lage frequenties worden gebruikt en de zenuwen prikkelen om pijn te verzachten. De behandeling richt zich vooral op het centrale zenuwstelsel, dus is het minder geschikt voor het behandelen van het pronator teres syndroom.