De Nederlandse overheid, maar ook bedrijven worden platgelegd door buitenlandse criminele hackersgroepen. Deze groepen werken met super cyberwapens waarmee bestaande beveiligingssystemen worden opgeblazen. Zo krijgen ze toegang tot bedrijfsgeheimen, kunnen ze financiële instellingen beroven, de energievoorzieningen platleggen, mensen en bedrijven afpersen en nepnieuws verspreiden.

Het onlangs verschenen boek De wereld van cybersecurity en cybercrime waarin door Wonderwoman en oud-minister Willem Vermeend tegenwoordig een bekend internetondernemer alle hackmethoden, cyberaanvallen en de nieuwste cyberwapens op een rijtje worden gezet met daarin onthullingen over de stille oorlogsvoering tussen landen met super cyberwapens en internationale hackergroepen, de cyberaanvallen op Nederland en een blik achter de schermen in de wereld van cybercrime.

Wonder woman

In de internationale hackingswereld wordt Rian van Rijbroek aangeduid als wonder woman. Ze is al vanaf haar 20ste actief in de wereld van het hacken. Inmiddels is ze in veel landen werkzaam als topexpert op het terrein van cybersecurity, waarbij ze overheden en bedrijven adviseert over de beste beveiligingen.

Toename cybercrime

Wereldwijd is er sprake van een sterke toename criminele hackers die met cyberaanvallen de computersystemen en digitale netwerken van bedrijven en overheden overnemen. Daardoor worden ondernemingen platgelegd, bedrijfsgeheimen gestolen en steeds meer banken beroofd.

In Nederland is de afgelopen jaren ongeveer 40 procent van de Nederlandse ondernemers slachtoffer van cybercrime geweest en er is nog steeds sprake van een stijging. De schade voor de Nederlandse economie bedraagt circa 10 miljard euro. De bestaande beveiligingssystemen zijn niet meer bestand tegen de nieuwst slimme technologie waarmee hackers overheden, banken en bedrijven overvallen.

Journalisten gehackt en nepnieuws

Van Rijbroek en Vermeend leggen ook uit hoe journalisten worden gehackt en nepnieuws wordt verspreid. Ze laten tevens zien dat hackers mobieltjes, WhatsApp en Bitcoin wallets kunnen overnemen en zo mensen en bedrijven afpersen.

De Smart Blockchain

Volgens van Rijbroek en Vermeend kunnen alleen met de nieuwste slimme technologie hackers buiten de deur worden gehouden. In hun boek lanceren ze een innovatieve beveiligingsmethode waarbij gebruikt wordt gemaakt van blockchaintechnologie. Ze menen dat met een blockchain-beveiligingswal, aangeduid als Smart Blockchain Nederland wereldwijd koploper kan worden op het terrein van digitale veiligheid. Deze positie levert niet alleen veiligheid op, maar ook economische voordelen. Overheden en bedrijven zijn minder geld kwijt aan de schade die ze nu lijden door cybercrime en Nederland kan zo bovendien een broedplaats worden voor gespecialiseerde bedrijven en startups en scale-ups op dit vlak.

De internationale Engelstalige versie van het boek van Willem Vermeend en Rian van Rijbroek verschijnt media januari 2018 met een lancering in de VS en het VK. Van beide boeken wordt ook een zogenoemd digitaal smart book uitgebracht dat door een team van deskundigen up to date wordt gehouden, zodat lezers alle actuele ontwikkelingen op het terrein van cybersecurity en cybercrime kunnen volgen. In deze uitgave worden onthuld wie de 7 grootste cyber-supermachten ter wereld zijn, hoe ze elkaar aanvallen, bij elkaar infiltreren, hun werkwijze etc. Onthullingen over de kopgroep van landen in de stille oorlogsvoering met super cyberwapens en internationale hackergroepen.