Het familiebedrijf Saertex is sinds 1982 gevestigd in Saerbeck in het district Münsterland (deel van Noordrijn-Westfalen), tussen Münster en Osnabrück. Het bedrijf heeft daar de wortels en zat vroeger in de textielindustrie, maar produceert nu hightech materialen voor bijvoorbeeld vliegtuigen, auto’s, windmolens, schepen en treinen. “Nieuwe materialen zijn licht en heel sterk”, vertelt Daniel Stumpp, hoofd Global Marketing. “Ze kunnen andere materialen zoals staal of beton vervangen. Nieuwe materialen hebben enorm veel mogelijkheden en toepassingen. Ze besparen wel vijftig procent aan gewicht en hebben betere eigenschappen dan traditionele materialen.”

Regio van grote wereldspelers

Stumpp vindt Noordrijn-Westfalen een erg gunstige regio voor bedrijven. “Het is het hart van Europa. Het ligt heel centraal en heeft goede verbindingen met andere regio’s voor de composietindustrie, zoals Nederland, Frankrijk, Scandinavië en de rest van Duitsland. Ook het Ruhrgebied behoort tot Noordrijn-Westfalen, met veel bedrijvigheid wat betreft nieuwe materialen en chemie. Er zijn hier grote wereldspelers gevestigd, die bijna onze buurman zijn.”

Münsterland is ook voor Nederlandse bedrijven gebied aantrekkelijk, vindt Stumpp. Het ligt slechts tweehonderd kilometer van Amsterdam en veertig minuten vanaf Enschede. “Ik werk samen met veel Nederlandse collega’s. Er is veel contact over en weer en veel jongeren uit Münsterland gaan in Enschede studeren. De cultuur hier is heel vergelijkbaar met Nederland en jongeren krijgen Nederlands les op school.”

Aantrekkelijke combinatie

Het gebied heeft nog meer pluspunten. Stumpp: “Het scholingsniveau is hoog, met de RWTH Aachen als centrum voor technologie en nieuwe materialen. Noordrijn-Westfalen combineert een goede infrastructuur met schappelijke prijzen voor een fabriek of kantoren. Münsterland heeft een mooie, landelijke omgeving waar je heerlijk kunt fietsen, wandelen of paardrijden. Al met al is het een erg aantrekkelijke regio.”
 

Als service van de overheid van Noordrijn-Westfalen biedt NRW.INVEST ondersteuning aan vestigingsprojecten. NRW.INVEST is een staatsbedrijf voor economische ontwikkeling, dat zich bezighoudt met acquisitie voor en ondersteuning van buitenlandse investeerders en de internationale marketing voor Noordrijn-Westfalen als zakelijke locatie. Het fungeert als one-stop loket voor buitenlandse investeerders en begeleidt voornamelijk internationale bedrijven in het gehele vestigingsproces.