Al vanaf de start als minister voor Medische Zorg kom ik veel innovatieve ideeën en initiatieven tegen. Zo zag ik bijvoorbeeld slimme apps waarmee mensen zelf hun conditie kunnen verbeteren en de mogelijkheid voor patiënten met een chronische longziekte als COPD, om via een beeldscherm met hun arts te bellen. Zodat mensen niet steeds naar het ziekenhuis hoeven. Ik ben hier enthousiast over.

Zorg van de toekomst

De zorg heeft dit soort vernieuwingen hard nodig. Want onze gezondheid is oneindig veel waard. Maar onze budgetten zijn niet oneindig. Terwijl de druk op de zorg groot is. Mensen worden steeds ouder en verwachten terecht dat de zorg beter aansluit bij hun persoonlijke leven.

Ook hebben we te maken met een tekort aan mensen die in de zorg werken. Niet zo gek dat mensen zich wel eens zorgen maken over de zorg. Kan ik straks mijn zorg nog wel betalen? Krijg ik wel de juiste zorg? En is er dan nog wel iemand om voor mij te zorgen? Ja, is het antwoord op al deze vragen. Maar dat gaat niet vanzelf. Het is alle hens aan dek.

Mensen worden steeds ouder en verwachten terecht dat de zorg beter aansluit bij hun persoonlijke leven.

De zorg slimmer organiseren is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Dat gaat nog niet snel genoeg. Er zijn ideeën te over, maar hoe zorgen we dat die ook echt tot uitvoering komen, zodat zorgverleners en patiënten er wat aan hebben?

Nationale e-healthweek

Om beter voor het voetlicht te brengen wat er allemaal mogelijk is en om mensen met goede ideeën met elkaar in contact te brengen,
organiseren we 20 t/m 26 januari de Nationale e-Healthweek. Iedereen kan meedoen aan deze week: (thuis)zorginstellingen, leveranciers, onderwijsinstellingen, gemeenten, artsen en patiënten.

In het hele land worden evenementen georganiseerd, ook bij u in de buurt. Op de website www.ehealthweek.net staat een kaart van Nederland met daarop de plekken waar activiteiten worden aangeboden. Ik tref u er graag aan, want ik ga een aantal activiteiten bezoeken, net als
minister de Jonge en staatssecretaris Blokhuis. Ik vind het mooi dat zoveel instellingen en zorgaanbieders die week de deuren openen.

E-Health maakt ontzettend veel mogelijk! Zorg kan zich verplaatsen van de wachtkamer naar de woonkamer. Vanuit het comfort van je eigen huiskamer de zorg ontvangen die je nodig hebt, denk hier bijvoorbeeld aan het krijgen van een sms ter herinnering van het innemen van
medicatie of het gebruik van GPS-technologie om te voorkomen dat dementerenden verdwalen. Of wat te denken van een zelfrijdende bus die mensen met een zelfrijdende rolstoel meeneemt.

Mensenwerk

Technologie is natuurlijk niet het antwoord op alles. De zorg is en blijft mensenwerk. Maar het kan ons wel helpen om het werk in de zorg aantrekkelijk te maken, het werk slimmer te organiseren, en om elke euro die we uitgeven aan de zorg, zo effectief mogelijk te besteden. Werk aan de winkel dus, voor ons allemaal. Om te beginnen: kom naar de e-Healthweek!