Erik Zwarter

 Informatiemanager eHealth & Transmurale Zorg Erasmus MC

"Je ziet steeds meer dat medicijnchecks met de traditionele vierogencontrole worden vervangen door digitale registratie", schetst Erik Zwarter, informatiemanager eHealth en Transmurale Zorg bij het Erasmus MC.

"Supermarkten hebben het tientallen jaren geleden geïntroduceerd, en ziekenhuizen en andere zorginstellingen gaan nu ook steeds meer over op snelle en foutloze werkwijzen met barcodes. Hiermee kunnen we de zorg in Nederland een stuk veiliger maken."

Voor zorgmedewerkers en laboranten heeft barcoderegistratie onder meer als voordeel dat zij niet alle patiëntgegevens telkens opnieuw hoeven in te toetsen op de computer, stelt Zwarter.

Controles

Controles voor het toedienen van bloed en medicatie worden niet meer in een aparte ruimte door twee verpleegkundigen uitgevoerd. Het gaat niet alleen sneller, door de barcodes is het aantal fouten door onder meer verwisselingen zowel in de laboratoria als op de verpleegafdelingen sterk gedaald.

"In het Erasmus MC werken we ook al een aantal jaren met barcodes op patiëntenmateriaal, zoals bloed- en urinemonsters", legt de informatiemanager uit. "Buisjes of zakjes worden voorzien van een sticker en kunnen dan op diverse plaatsen met een scanner worden gemonitord.

Via het computersysteem kan meteen de order voor het laboratorium worden geraadpleegd. Bij bloedtoediening worden eerst het materiaal, de medewerker en de patiënt geïdentificeerd voordat een infuus daadwerkelijk kan starten."

Onderzoek

Onderzoek door de afdeling Klinische Chemie heeft uitgewezen dat het aantal fouten door verwisseling van patiëntenmateriaal is gedaald van 21 % naar 6 %, kan Zwarter melden als meetbaar resultaat. "De automatische identificatie met barcodes vindt ook plaats op de operatiekamers voor implantaten. Dat is verplicht voor de landelijke implantatenregistratie, maar we vinden het ook als organisatie belangrijk om door barcoderegistratie verwisselfouten te voorkomen."

Op de verpleegafdelingen van het Rotterdamse ziekenhuis zijn computers on wheels - door artsen en verpleegkundigen kortweg COW's genoemd - niet meer weg te denken. Ze worden gebruikt om onder meer een computerterminal en barcodescanners bij het bed te brengen.

In het Erasmus MC werken we ook al een aantal jaren met barcodes op patiëntenmateriaal, zoals bloed- en urinemonsters

Bij bijvoorbeeld het afnemen van materialen kunnen met mobiele printers ook barcodestickers worden uitgedraaid. Gebruikers hebben via de COW's toegang tot gedigitaliseerde informatie over patiënten, medicatie en materialen.  

Ook voor de goederen- en de patiëntenlogistiek maakt het Erasmus MC steeds meer gebruik van barcodes en handheld devices, legt Zwarter ten slotte uit. "In onze nieuwbouw krijgen vanaf volgend jaar alle ruimtes een barcode. Nu zie je nog verschillende stickers naast de deuren, voor bijvoorbeeld de schoonmaak, het beddentransport en de goederenafgifte. Dat wordt één code.

Nieuw is verder dat patiënten zich straks bij binnenkomst van het ziekenhuis bij een zuil aanmelden en een ticket krijgen. Daarop staat een code voor bijvoorbeeld een polikliniek of de prikkamer, waar men zich opnieuw meldt door de ticket voor een scanner te houden. Verder komen er op de afdelingen steeds meer mobile devices die bijdragen aan veilige en foutloze zorg. Zo krijgen we handheld devices waarmee verpleegkundigen aan het bed metingen kunnen verrichten. Ook die innovaties in onze nieuwbouw hebben één hoofddoel: veilige zorg voor de patiënt."