Geert van Dijk, is mede oprichter en CTO van Macawi. “We hebben een innovatieve hoogdynamische centrifugaalblower ontwikkeld. Het hart bestaat uit een motor die dankzij slimme constructie- en materiaalkeuzes liefst 90.000 toeren per minuut kan halen.

Dat zorgt ervoor dat de beademing direct (bij tot wel 200 ademhalingen per minuut) kan reageren op de behoefte van de patiënt. Dit zorgt ervoor dat de patient geen adem tekort hoeft te komen.Door deze hoogdynamische blower te omgeven met gevoelige sensoren voor flow, druk en temperatuur, zijn we in staat letterlijk elk gewenst patroon voor de beademing of ondersteuning van de ademhaling van de patiënt te genereren.

Deze configuratie is ook geschikt om tijdens transport te worden ingezet. Zelfs onder snel veranderende omgevingsomstandigheden, zoals in een helikopter die razendsnel van de grond naar bijvoorbeeld 4.000 meter kan stijgen, met alle consequenties voor de omgevingsdrukverandering, die aanzienlijk van invloed kan zijn bij beademing van de patiënt.

Hierdoor kan met één apparaat – door alleen het wisselen van de slangen – elke patiënt, van te vroeg geborene tot volwassene, worden beademd of van ademondersteuning worden voorzien onder een scala van omgevingsomstandigheden. Voor klanten – de fabrikanten van complete beademingssystemen - is onze module interessant, omdat ze niet meer hoeven te investeren in de ontwikkeling. Dat hebben wij al gedaan. Zij kunnen de module meteen in hun systeem integreren en dat biedt ze een voorsprong in de markt. De interesse in ons product is wereldwijd erg groot.“