Rosalinde Liebelt

Rosalinde Liebelt
Projectleider zorgportalen UMC Utrecht

“Ziekenhuizen veranderen als gevolg van digitalisering, ook al lopen ze misschien niet voorop. Zo gebruiken ze inmiddels bijna allemaal het digitaal dossier en is er steeds meer digitale communicatie en bijvoorbeeld gebruik van social media.

Daarnaast zie je veel samenwerkingsverbanden van ziekenhuizen met grote en ook kleinere bedrijven in de ontwikkeling van apps die de zorg efficiënter maken. Dat soort vormen van innovatie zorgt dat de afstand tot de zorg kleiner wordt”, zegt Rosalinde Liebelt, projectleider zorgportalen bij het UMC Utrecht.

Transparantie

Het UMC Utrecht maakt zich sterk voor zorgportalen die online toegang geven tot informatie. Hiermee is het onder meer mogelijk dat zowel ziekenhuis als patiënt toegang heeft tot het medisch dossier van de patiënt. Dat levert meer transparantie op, zegt Liebelt, en ziekenhuis en patiënt beschikken gelijkwaardiger over informatie.

“De patiënt ziet wat er over hem wordt geschreven in het dossier. Uitslagen van onderzoeken komen real-time hierin terecht en zijn dus direct inzichtelijk voor hem waardoor hij voor de uitslag niet meer hoeft te wachten op een (telefonisch) consult. Wanneer hij de arts daarna spreekt, kan de patiënt veel gerichter vragen stellen. Zorgverleners registreren nu meer in de taal van de patiënt.”

Verandering

Liebelt ziet dat er meer wordt samengewerkt dankzij digitalisering. Dat maakt de zorg beter, zegt ze. “Een huisarts, fysiotherapeut en ziekenhuis kunnen tegenwoordig dankzij hulpmiddelen als digitale dossiervoering en video-conferencing snel en eenvoudig met elkaar overleggen.

Deze digitaliseringslag zorgt voor meer verandering. E-consults bijvoorbeeld, moeten bepaalde controle-onderzoeken kunnen vervangen en voorkomen dat de patiënt hiervoor naar het ziekenhuis moet terwijl dat niet altijd noodzakelijk is. Digitalisering maakt de zorg laagdrempeliger.”