Arianne Kooijmans

Arianne Kooijmans
Programmamanager E-Health Landelijk Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Vroeger werd vaak aan cliënten gevraagd of zij bijvoorbeeld met een dagboek wilden bijhouden hoe zij zich voelden. Of er werden digitale modules ontwikkeld waar iemand volgens een strak protocol mee aan de slag kon. Die tijd is voorbij, stelt Kooijmans.

“Digitale hulpmiddelen zijn veel toegankelijker en flexibeler geworden en zijn qua uitstraling veel meer afgestemd op jongeren. Er zijn inmiddels meer dan honderd tools en er is ook communicatie mogelijk tussen cliënt, hulpverlener en andere betrokkenen.”

Handvat voor een gesprek

Een digitaal platform is ideaal voor voorlichting over allerlei zaken en aandoeningen en de behandeling daarvan. Cliënten kunnen de informatie lezen waar en wanneer zij zelf willen. Zij kunnen ook digitaal bijhouden hoe het met hen gaat. Door bijvoorbeeld regelmatig hun stemming een cijfer te geven, is het verloop daarvan in een oogopslag te zien in een grafiek.

“Dat wordt snel inzichtelijk zowel voor henzelf als voor de hulpverlener”, zegt Kooijmans. “Het geeft meteen een handvat voor een gesprek. Dat werkt heel goed.” Op het platform staan filmpjes, tips, ontspanningsoefeningen en toegankelijke informatie met veel plaatjes en zo weinig mogelijk tekst. Jongeren kunnen zelf op ieder moment in een beveiligde omgeving met modules en hulpmiddelen aan de slag.

E-health zal volgens Kooijmans een integraal onderdeel worden van de zorg. “Nu wordt het nog gezien als iets bijzonders, maar cliënten en behandelaars raken er steeds meer aan gewend en zullen het steeds gewoner gaan vinden. Het is zeer waardevol voor de zorg. E-health wordt health.”