Om dit bewustzijn bij de consument te vergroten is TNO partner tijdens het Fraude Film Festival. Hier kunnen bezoekers na het zien van de film Deep Web, discussiëren over onder andere de vervolgstappen in Cyber Security.

TNO deed zelf twee jaar lang intensief onderzoek op The Dark Web, de digitale marktplaats voor illegale goederen en diensten. Dankzij dit project: Dark Web Solutions, is het gelukt om de handel en processen die op deze plek plaatsvinden beter te begrijpen. Op basis van de resultaten werd een succesvolle vijfdaagse training voor politieagenten ontwikkeld waarbij hen werd gevraagd een eigen hidden service op te zetten, inclusief handel in ‘virtuele’ illegale middelen. Meer kennis over menselijk gedrag zorgt voor meer inzicht en een betere aanpak, zo bleek.

Als het gaat om techniek; het internet, maar ook smart toepassingen als robotica of informatiestromen, is het van belang dat men leert óók slim om te gaan met beveiliging. Menselijk gedrag speelt dan een grote rol. Zij zijn het immers die tijdens een ‘aanval’ met een oplossing moeten komen. Een training, gebaseerd op de trainingen die TNO geeft aan defensie, biedt uitkomst. De deelnemers worden in een gesimuleerd Afghanistan onder vuur genomen door terroristen, wat resulteert in een grotere teamspirit en betere samenwerking. Hoe dit zich vertaalt naar de werkvloer? Afghanistan of vijf dwingende managers om je heen die een oplossing eisen voor een cyber aanval; de essentie, hoe mensen reageren onder grote druk en spanning, blijft hetzelfde.