Nieuwe functionaliteit wordt namelijk steeds meer bepaald door nieuwe materialen. Er is dan ook sprake van een herleving omtrent de wetenschap van materialen. Als gevolg hiervan zijn er ook nieuwe productietechnologieën ontstaan rond depositie en patronering. Nederland is goed gepositioneerd door zijn voorhoederol in nieuwe (biobased) materialen, chemie en hoogwaardige instrumenten- en machinebouw. Om te komen tot nieuwe industriële activiteiten is de focus op niches en vroege samenwerking tussen partijen dan ook essentieel.

In de Topsector Chemie komen nieuwe materialen, waaronder biobased grondstoffen, meer en meer in zwang. Inmiddels is het R&D centrum Brightlands Materials Center opgericht waarin hard wordt gewerkt aan nieuwe, duurzame materialen voor verpakkingen, lichtgewicht auto’s, energieopslag en 3D printen. Maar denk ook aan programma’s van het Holst Centre en Solliance in Eindhoven waar wordt gewerkt aan folies voor zonnecellen, verlichting, flexibele elektronica en energieopslag.

Ook deze ontwikkelingen zijn gebaseerd op materiaalonderzoek met bijbehorende productie processen. Ook aan de biobased kant zijn er fraaie doorbraken. Zo is het  enkele industriële partners vorig jaar gelukt om op labschaal algen open te breken en daar nuttige ingrediënten uit te halen die onder andere gebruikt worden als grondstoffen in de voedingsmiddelen- en chemische industrie. Het belang van nieuwe, slimme materialen kan niet snel worden overschat!