Marnix van Gurp (Brightlands) en René Corbeij (TNO) zijn de managing directors van het nieuwe centrum. Zij vertellen meer over de grote innovatiekracht en de toekomstplannen.
Dit nieuwe onderzoekscentrum voor polymere materialen staat op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen en kwam tot stand in een publiek-private samenwerking die past in de Topsector Chemie. De strategische richting van de Topsector High Tech Systemen en Materialen en die van de Topsector Chemie betreffende polymere materialen zijn hier met elkaar verbonden. De campus heeft toegang tot een internationaal netwerk van aangesloten universiteiten en bedrijven. “In gezamenlijke onderzoeksprogramma’s werken topwetenschappers en specialisten uit de industrie samen aan duurzame technologische innovaties met polymere materialen.”

Aantrekken van talent

Van Gurp en Corbeij zien dit centrum als een belangrijke stap in de ontwikkeling van het meest innovatieve kenniscentrum op het gebied van polymere materialen in Zuidoost-Nederland. “Er waren op de campus al relatief veel R&D bedrijven, en ook de industriële infrastructuur was er al. Nu is er een snel groeiende interesse van andere bedrijven en instellingen om zich daar ook bij aan te sluiten. Het delen van elkaars vaardigheden en netwerken komt de innovatiekracht van polymere materialen zeker ten goede. Door ook het Brightlands Materials Center een plek op de campus te geven, versterken we het ecosysteem en helpen we om talent aan te trekken.”

Speerpunten

Inmiddels zijn er speerpunten vastgesteld. Eén daarvan is 3D printen. “Tot nu toe schaft iedereen een printer aan en begint. Wij zoomen in op de materiaalproblemen van het 3D printen, een print van kunststof kan bijvoorbeeld nog niet in een auto of het menselijk lichaam worden geplaatst.” De Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Maastricht werken hier aan mee. Een tweede speerpunt is Lightweight Automotive; een zoektocht naar de toepassing van lichte polymere materialen die metalen onderdelen van auto’s kunnen vervangen. “We maken dit mogelijk door de benodigde apparatuur en kennis beschikbaar te stellen.” Ook kunststoffen voor optische en elektronische toepassingen zijn een speerpunt. “We focussen daarbij op materialen die heel andere eigenschappen hebben dan traditionele plastics: elektrisch geleidend, magnetisch of materialen die uit zichzelf reageren op een externe prikkel. Corbey: “Er is al een team van Brightlands Materials Center bezig om de speerpunten verder uit te werken. Ik verwacht dat dit aantal de komende maanden nog groeit.”

Omzetgroei en nieuwe banen

Het centrum wilt ook inhoudelijke universitaire kennis beschikbaar maken voor de industrie en grote bedrijven ‘matchen’ met het MKB. “Grote bedrijven hebben kennis en financiële middelen, het MKB heeft goede ideeën voor innovaties. Als we hen meer kunnen laten samenwerken ontstaan er mooie dingen.” Corbeij en Van Gurp zien de toekomst zonnig in. “In 2019 verwachten we een omzet van zeventien miljoen euro en vierhonderd fulltime-equivalent te hebben bereikt.”