Koen Snoeckx
Communicatiemanager Holst Centre

Holst Centre is een open innovatie initiatief, opgericht door TNO en imec en gevestigd op High Tech Campus Eindhoven. Het centrum doet onderzoek naar flexibele elektronica en draadloze sensoren. Holst Centre kenmerkt zich door haar partnership model met de industrie en academia. Eén van de domeinen van Holst Centre is de ontwikkeling van organische ledverlichting (OLED).Voor de verlichtingsindustrie is het belangrijk dat OLED goedkoop geproduceerd kan worden. Dat kan met een roll-to-roll techniek waarbij de lichtbron wordt geproduceerd op folie.

Ingewikkeld

“Folie is de drager en daarop worden functionele lagen aangebracht. Dat zijn zo’n twintig lagen van soms enkele nanometers dik”, vertelt Koen Snoeckx, communicatiemanager van Holst Centre. “Die printprocessen zijn zeer complex. Geen enkel bedrijf heeft het geld of de kennis om dat zelfstandig te ontwikkelen.”

Kennis

Holst Centre brengt daarom alle bedrijven bij elkaar die in de OLED-keten een rol spelen. Bedrijven die folies maken, functionele lagen bouwen, printtoestellen maken of verlichting produceren. Snoeckx: “Deze bedrijven doen research met onze onderzoekers. Ze betalen voor een bepaalde onderzoeksperiode en ze leveren specialisten. In ruil daarvoor ontvangen ze kennis die we samen ontwikkelen.”