Het leek lange tijd ver weg, maar inmiddels wordt het al toegepast bij bestaande en nieuwe gebouwen: 4-D Oppervlakte Combinatietechnologie. Directeur van Sublean Group Peter van Dommele legt uit: “Het is een innovatieve manier om van ieder oppervlak een duurzaam meervoudig verdienmodel te maken. Dat gebeurt in de schil van een gebouw: gevels en daken. 4-D Smart Grids, die bestaan uit een combinatie van cassettes en cartridges, kunnen leveren, zuiveren, compenseren en communiceren.”

Waarde

Van Dommele stelt dat dit het meest innovatieve ecosysteem ooit is. “De 4-D Smart Grids maken het mogelijk om elk gebied, object of product economisch en maatschappelijk te laten participeren. Daarmee cree╠łert het duurzame waarde en maakt het de gebouwde omgeving toekomst- en klimaatbestendig. Met deze 4-D Oppervlakte Combinatietechnologie kan iedere bestaande en nieuwe m2 vierentwintig uur per dag leveren, zuiveren, compenseren en communiceren.”

Voedsel leveren

De 4-D Smart Grids kunnen zonne-energie opwekken en opslaan, water opvangen en zuiveren, vervuilde lucht afvangen, gebruikt worden als communicatiemiddel en er kan zelfs voedsel in verbouwd worden. “De applicatie in de 4-D Smart Grid bepaalt het doel ervan.” De impact van de gebouwenschil kan ook veranderd worden door een andere applicatie te gebruiken. “Het is een innovatie die hoort bij de economie van morgen.”

Door 4-D Smart Grids te gebruiken als gebouw-schil kan elk gebouw zowel economisch als maatschappelijk participeren in een groenere wereld. “Deze innovatie gaat zoveel verder dan een energieneutraal gebouw. Neem alleen al de mogelijkheid tot luchtzuivering: door de opvang van fijnstof is de kans dat een bestemmingsplan doorgang kan vinden, vele malen groter.”

Participatiemodel

Van Dommele stelt dat Nederland nog teveel bezig is met ‘besparen’. “Het is een verplichting geworden om zoveel mogelijk energie te besparen en energieneutraal te werken. Met de toepassing van de 4-D Smart Grids die energie leveren, gaat men als vanzelfsprekend ook de bedrijfsvoering aanpassen. De 4-D Smart Grid moet een participatiemodel worden waarbij de mens en zijn omgeving onderdeel worden van de oplossing. Alles om een gebouw heen, is al open en transparant. Nu participeert het gebouw zelf daar ook in.”

Projectrendement

Projecten waar 4-D Oppervlakte Combinatietechnologie gebruikt wordt, komen later dit jaar gereed. In juli de Duurzaamheidsfabriek Leerpark Dordrecht en in september is de Amsterdam Arena klaar. Bij het streven naar het toepassen van realistische duurzame oplossingen is in 4-D World een systeem gevonden dat ook bijdraagt aan het projectrendement. “Tot nu toe had het toepassen van deze voorzieningen alleen een marketingwaarde of leverde het een bijdrage aan het gevoel ‘maatschappelijk goed bezig te zijn’.” De basis van de 4-D Oppervlakte Combinatietechnologie is het chassis dat in verschillende materiaalsoorten wordt toegepast in een driehoekige en vierkantige uitvoering. “De grids worden gemaakt van aluminium, maar zijn ook beschikbaar in staal en hout en binnenkort in biogrondstof.”