Dave van Herpen
Lid van de programmacommissie IT Service Management Forum

Simpelweg betekent rationalisatie het herschikken en reorganiseren van een onderling samenhangend geheel. Dit kun je heel breed trekken, want rationalisatie is in te zetten in zowel bedrijfsprocessen, applicaties als infrastructuur. Van Herpen: “Met rationaliseren kijken we hoe iets effectiever kan. Alles wat je niet gebruikt of overbodig is, filter je eruit. Dit is eigenlijk de sleutel tot succes.”

Veranderde behoefte

Rationalisatie is onder andere gewenst bij een teveel aan applicaties. Maar dit is niet altijd de belangrijkste reden. “Het kan ook zo zijn dat de huidige applicaties niet meer aansluiten bij de behoefte of dat het overzicht is verdwenen. Dan kunnen organisaties hun IT rationaliseren, zodat ze georganiseerder en minder complex kunnen werken”, legt van Herpen uit. De eerste stap in het rationalisatiesproces is het in kaart brengen van het IT-landschap. Wat hebben we voor bedrijfsprocessen en functies en welke applicaties gebruiken we hierbij? Daarna analyseer je het volledige landschap en draag je oplossingen aan. “Misschien zijn er wel veel applicaties die een dubbele functie hebben, die zou je kunnen samenvoegen tot één”, aldus van Herpen.

Effectiviteit

Van Herpen ziet een verminderde complexiteit als een groot voordeel van rationalisatie. “Alle onnodige en dubbele componenten haal je eruit, daardoor zijn systemen makkelijker te onderhouden. Nieuwe veranderingen op de markt kun je zo sneller absorberen in je bestaande landschap.” Een ander positief punt is kostenbesparing. Door het bundelen of migreren van applicaties, bespaar je geld. Een rationalisatieslag voordat je als organisatie applicaties gaat uitbesteden, kan financieel veel opleveren. Als laatste geeft Van Herpen aan dat rationalisatie alleen werkt als de organisatie het breed draagt. “Sommige mensen zullen er wel achter staan, maar anderen nog niet. Rationalisatie heeft pas echt succes als het in ieders genen komt te zitten. Alleen dan kan dit ook op lange termijn succesvol blijven.”