Hans Bos
National Technology Officer Microsoft

Drie manieren voor de invulling van een cloud

Volgens Hans Bos, National Technology Officer van Microsoft, zijn er drie basismogelijkheden om invulling te geven aan cloud computing. De eerste is Software as a Service, waarbij de gebruiker direct een toepassing uit de cloud gebruikt. De tweede is Platform as a Service, waarbij het platform, waar je bijvoorbeeld software in ontwikkelt, vanuit de cloud wordt aangeboden en de gebruiker een eigen (maatwerk) toepassing op dat platform gebruikt. De derde is Infrastructure as a Service, waarbij de cloudbeheerder zorg draagt voor alleen het ‘laagste’ deel van de infrastructuur van een organisatie. “Het grootste verschil is de mate waarin je het beheer bij derden onderbrengt”, zegt Bos. “Zo houd je bij Infrastructure as a Service de meeste controle over IT-processen, wat handig kan zijn wanneer je als bedrijf werkt met specialistische, op maat gemaakte systemen, waarbij het een flinke investering zou vereisen om dat systeem volledig als een ‘software service’ in de cloud te zetten.”

Geen voorfinanciering

Hoe meer je onderbrengt in de cloud, hoe groter de economische voordelen zijn. Bos voorziet dan ook grote kansen voor nieuwe bedrijven in bijvoorbeeld het MKB, die bij aanvang volledig gebruik maken van de mogelijkheden van cloud computing. “Eerder vroeg een bank of andere geldverstrekker meteen hoe je de voorfinanciering van IT-infrastructuren dacht te regelen, maar daar is nu geen sprake van. Je hoeft niet in hardware of software te investeren en betaalt alleen voor het werkelijke gebruik.”

Economy of scale en economy of skill

Behalve een kostenvoordeel door de ‘economy of scale’ spreekt Bos ook van een ‘economy of skill’, een toename van de inhoudelijke waarde van de IT-diensten. Door concentratie van IT-infrastructuur en -diensten kunnen IT-specialisten van bedrijven en overheden zich meer toeleggen op de dienstverlening. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat een groter, centraal beheerd datacentrum beter is te beveiligen dan een kleiner datacentrum in eigen beheer.
 


Martin van den Berg
Enterprise architect en mede-auteur 'Seize the Cloud'

 

Aansluiten op bestaande IT

Martin van den Berg, mede-auteur van het boek Seize the Cloud, ziet drie prominente voordelen van cloud computing: flexibiliteit, snelheid en kostenbesparing. “Je kunt snel nieuwe toepassingen introduceren.En als je wilt,schaal je à la minute je capaciteit op”, legt hij uit. Maar het zal nog enkele jaren duren voordat cloud computing tot volle wasdom komt in Nederland. Van den Berg: “In de VS is er een snellere adoptie. Zij besteden meer zaken uit. In Europa zijn we meer van het zelf doen.” Een belangrijk aandachtspunt is volgens hem wel te zorgen dat cloud computing aansluit op bestaande IT. Voor met name grote bedrijven met veel verschillende systemen is het immers niet mogelijk in een keer over te stappen op cloud computing. Momenteel is er dan ook een transitiefase aan de gang. Hybride constructies zijn het gevolg: deels eigen hard- en software, deels cloud computing.

Overbelasting

Volgens Van den Berg zijn het vooral IT-toepassingen met onvoorspelbare omvang die we naar de cloud brengen. Websites met onvoorspelbaar bezoek bijvoorbeeld, die je snel en wellicht tijdelijk wilt kunnen opschalen.“Je zag het bij crisis.nl tijdens de ramp in Moerdijk”, licht Van den Berg toe. “Die werd ineens flink bezocht en was binnen korte tijd uit de lucht door overbelasting. In zo’n geval wil je snel kunnen opschalen.”

Mogelijkheden IT voor business uitnutten

Bottom line is dat cloud computing een nieuw delivery-model voor IT-diensten met zich meebrengt. Zo koop je geen hardware of licenties, maar betaal je alleen wat je werkelijk verbruikt. Cloud computing zorgt er dan ook voor dat er geen software- en hardware-aankopen meer op de balans staan. Dat heeft een positief effect op de cashflow. “Maar het betekent niet dat het per definitie voordeliger is”, nuanceert Van den Berg. Volgens hem maakt het in ieder geval inzichtelijk wat de werkelijke kosten van IT zijn. En daarbij beweegt IT zich meer richting ‘business technology’. Van den Berg: “Veel IT-toepassingen zijn beter te standaardiseren, waardoor er meer ruimte ontstaat om de mogelijkheden van IT voor de business te kunnen benutten.”